Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

Camilla Åkesson: – ”Certifiering är en kvalitetsstämpel”

Camilla Åkesson tycker att certifiering av projektledare är det bästa sättet att göra sig konkurrenskraftig på marknaden. Man måste våga utmana sig själv, säger hon.

Camilla Åkesson kommer från Fårösund på Gotland och hennes gotländska dialekt klingar fortfarande vackert, trots att det var flera år sedan hon flyttade till Stockholm. Hon har CV:t fullt av meriter från projektledning, men tröttnar inte på att kasta sig in i nya uppdrag.
– Jag tycker det är så roligt att arbeta och det har jag alltid gjort, säger hon.

När hon på 1990-talet arbetade som projektledare för att göra om ett ekonomisystem för Stockholms Brandförsvar blev hon involverad i ett IT-projekt som omfattade Stockholms stads alla förvaltningar. Camilla fick arbeta som projektledarens högra hand, tills en dag när han slutade och Camilla blev tillfrågad att ta över hans roll. Hon accepterade.
– Det var förstås en jätteutmaning, säger hon. Jag var 20 år och visste knappt vad ett projekt var. Ännu mindre vad det innebar att vara projektledare – men jag antog utmaningen och det har jag aldrig ångrat. Det var just där och då jag bestämde mig för att bli projektledare. Och jag lärde mig mycket.

Camilla har, tillsammans med andra erfarna kollegor, startat företaget Palmate. Företaget är ett partnerbolag med fokus på projekt/program- och förändringsledning med stora kunder som Folksam, bland andra. Nu spänner arbetsuppgifterna över ett större område. Camilla arbetar mer övergripande, sätter upp projektkontor, hjälper projekt- och programledning som coach och mentor, arbetar som assessor och föreläser.

Certifiering är en kvalitetsstämpel

Camilla Åkesson, IPMA B certifierad och assessor

Dessutom utbildar hon i projektledning, både i öppna kurser och företagsinternt genom utbildningsföretaget Astrakan.
–Det är väldigt inspirerande att vara lärare. Dels är det roligt att lära ut det jag har lärt mig under alla år. Samtidigt lär jag mig massa nya saker varje kurs.”, säger Camilla.

Camilla tog IPMA:s certifiering på B-nivå förra året. Som egenföretagare är det ett stort beslut, det tar både en hel del tid i anspråk och kostar en slant.
– Kanske ville jag certifiera mig just på grund av att jag är egenföretagare, säger Camilla. Det är viktigt att kunna konkurrera med kvalitet. Begreppet projektledare börjar bli urvattnat, det kan vara svårt för kunder att veta vilken nivå det är på projektledare.

– Det är stor skillnad på en projektledare som har jobbat något år mot någon som har jobbat flera år. Det är svårt för kunder att bedöma ”rätt projekt till rätt projektledare”. Jag menar att projektledare bör väljas beroende av hur komplext projektet är. Jag förespråkar mentorskap där mindre erfarna projektledare jobbar parallellt eller som delprojketledare i ett projekt med en erfaren projektledare. Det bra att det finns en certifiering på flera nivåer. Det blir en kvalitetsstämpel.

Fler upphandlingar kräver certifierade projektledare. Det har redan börjat inom den offentliga sektorn, men sprider sig till större företag och internationella bolag.
– Certifieringskravet sprider sig. Numer kräver man det på fler nivåer, säger Camilla.

Under en period arbetade Camilla på WM-data (numera CGI). Hennes ambition var att utveckla sig och lära sig mer inom flera områden i syfte att bli en bra projektledare. Genom att arbeta med olika delar i större projekt fick hon lära sig hur de olika rollerna fungerar, vilken typ av kompetens som krävs och vad man kan förvänta sig. Det var en nyttig och rolig erfarenhet.
– För att kunna arbeta som projekt- eller programledare krävs att förstå både hur organisationer och människor fungerar, säger Camilla.

En förändringsprocess innebär också att medarbetarna ska förändras, för att organisationen ska kunna förändras. Det här är mycket spännande, tycker jag. Jag är intresserad av människor och dess beteende i förändringsprocesser. Det är en del av min egen utveckling. Camilla utvärderade vilken certifieringsmodell som skulle passa henne bäst. Valet föll på IPMA av flera anledningar; för det första innefattar den en beteendedel vilket är en förutsättning för att bedöma om man är en bra projektledare.

Det räcker inte att bara kunna en metod. IPMA-certifieringen upplever hon också som mer omfattande och att återkopplingen om vilka utvecklingsområden man har, är ett plus.
– En stor utmaning för mig när jag skulle göra certifieringen var att läsa in mig på metoder och modeller, berättar Camilla. Efter att ha jobbat många år hade jag nästan glömt namnen på alla modeller och metoder och hur de ser ut i sitt ursprung, eftersom man ofta situationsanpassar metoderna i projekten.
– För att kunna leda andra måste man kunna leda sig själv, brukar man säga. Och det är faktiskt mycket vad det handlar om. Man måste vara trygg i sig själv. Och med det sagt måste man kunna vara självkritisk, att man förstår att det är ett konstant lärande.

Det är det allt bygger på. Efter certifieringen blev Camilla tillfrågad om hon ville bli assessor, vilket hon nappade på direkt. En assessor är den person som godkänner certifieringar. Det innebär att hon under en period fick gå parallellt med en ”riktig” assessor, göra intervjuer, rätta prov och ge feedback. Dessutom fick hon läsa in kraven för D- och C-certifiering, eftersom hon själv certifierade sig direkt på B-nivå.

Ett stort steg, kan man tycka. Så varför hon tog det?
– Kanske för att det ligger helt i linje med min idé om min personliga utveckling, förklarar Camilla. Att arbeta som coach går hand i hand med detta. Eller också bara för att jag nog är den mest nyfikna människan på jorden!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Back To Top