Tomas Domberg, styrelsemedlem i Svenskt Projektforum, har ett stort engagemang för projekt som arbetsform. Utöver…
Ambivalens vid karriärbyten
”Karriärbrytpunkter” är stunder av potentiell förändring och övergång som ofta väcker känslor av ambivalens: upplevelsen av både positiva och negativa känslor. Oavsett om det föranleds av plötsliga, externa triggers (t.ex. befordringsmöjligheter eller arbetslöshet) eller krypande stressfaktorer som når en brytpunkt, är det en möjlighet att omvärdera inte bara karriärbeslut utan också oss själva. Forskarna Caza, Rothman, Strassman och Lambert har i en artikel i Harvard Business Review presenterat hur man bäst kan hantera ambivalensen inför nästa karriärbeslut.
Pandemin, ekonomisk osäkerhet, neddragningar, lågkonjunktur mm har fört många människor till karriärbrytpunkter: livets ”vad nu?”-ögonblick när människor måste bestämma vart de ska gå, vad de ska göra härnäst och vem de ska bli.
Brytningspunkter lyfter fram personliga och professionella ”jag” och visar spänningar mellan dessa jag och motstridiga mål. Även om ambivalens kan vara något obekvämt, vilket ofta väcker blandande känslor, kan det faktiskt vara bra för beslutsfattande, särskilt när problem är komplexa. Studier har visat att ambivalens kan öka kreativiteten, öka sökandet efter råd och öka jobbsökandet och till och med minska misslyckanden.
De studier vi har genomfört om karriärer, identitet och ambivalens, tillsammans med andra forskares arbete, har fått oss att dra slutsatsen att du kan utnyttja ambivalens vid karriärbrytpunkter för att skapa en mer autentisk och tillfredsställande karriär.
Oavsett av vilken anledning karriärbyten föranleds av, är de möjligheter att omvärdera oss själva. Vi får ställa frågor som: Vad värdesätter jag och vad prioriterar jag? Vem är jag nu, och vem vill jag vara?
Hur man använder ambivalens för att navigera i karriärböjningspunkter
Så, vad är ”tricket?” Hur utnyttjar du fördelarna med ambivalens snarare än att låta den leda dig vilse? Stegen nedan kan hjälpa dig att utnyttja ambivalens som ett verktyg för att bygga självinsikt och känna igen din inneboende mångfacetterade natur, som sedan kan driva kreativ problemlösning och styra dig bort från svartvitt tänkande. De kan hjälpa dig att integrera till synes oförenliga eller konkurrerande identiteter och mål så att du framgångsrikt kan anta ditt sanna – och hela – jag över tid.
Steg 1: Ta dig tid att reflektera.
Utforska din ambivalens med nyfikenhet och pausa för att identifiera vad du känner.
Känslor ger dig information om dig själv, att känna flera känslor samtidigt kan vara ett tecken på att det finns flera identiteter du värdesätter och att det finns en risk att något som är viktigt för dig går förlorat. Tillåt dig själv att dra nytta av den ”paus” ambivalens naturligt skapar och närma dig de komplexa känslorna med nyfikenhet – inte dömande – för att identifiera vad du känner och varför.
Du kan till exempel ställa dig själv en serie frågor eller skriva ner några anteckningar. Känner du dig exalterad över att byta roll men orolig för hur mycket utbildning som krävs? Känner du dig ledsen över att lämna ditt nuvarande team, men också stolt över att ditt hårda arbete har gett dig en befordran?
Steg 2: Ge dig själv tid.
Vår senaste forskning har visat att fördelarna med ambivalens försvinner när det finns tryck (internt eller externt) för att snabbt nå en slutsats. Om du kan, ge dig själv en tidsfrist som inte ligger inom den närmaste framtiden och låter dig ägna tid och energi åt att lyssna på dina känslor och överväga dina alternativ. Vi tror att detta hjälper dig att utnyttja, snarare än att undertrycka, den information du har för att fatta ett mer välgrundat beslut.
Steg 3: Påminn dig själv om att ingenting är för evigt.
Det är viktigt att komma ihåg att ett enda karriärbeslut inte behöver vara permanent; Tänk istället på detta som ett beslut ”för tillfället”. Det fina med de flesta karriärbeslut är att de ofta är reversibla, och det kommer alltid att finnas ett annat beslut att fatta längre fram.
Källa: https://hbr.org/2022/11/embrace-ambivalence-when-making-big-career-decisions