Lunchwebinar: Från förberedelse till IPMA certifierad - individuell coaching som gör skillnad I det här…

Facilitering & coachning för framgång
Facilitering och coachning är båda metoder för att stödja grupper eller individer i att nå sina mål, men de skiljer sig åt i fokus och tillvägagångssätt:
Facilitering
Fokus: Hjälpa en grupp att samarbeta och nå gemensamma mål.
Roll: En facilitator styr processen men bidrar inte med egna åsikter eller lösningar.
Metod: Använder strukturerade metoder (t.ex. workshops, brainstorming, gruppdiskussioner) för att underlätta dialog och beslutsfattande.
Exempel: En facilitator leder ett strategimöte för ett team och ser till att alla kommer till tals och att mötet följer en tydlig agenda.
Coachning
Fokus: Stödja en individ (eller ibland en grupp) i att utvecklas och nå sina egna mål.
Roll: En coach ställer frågor, lyssnar aktivt och hjälper individen att hitta egna lösningar och insikter.
Metod: Använder tekniker som kraftfulla frågor, aktivt lyssnande och reflektion för att hjälpa individen att hitta sin egen väg framåt.
Exempel: En coach hjälper en ledare att utveckla sitt självförtroende genom att ställa frågor som får hen att reflektera över sina styrkor och utmaningar.
Facilitering handlar om att leda en grupp genom en process utan att själv påverka innehållet. Coachning är en mer personlig process där en coach hjälper en individ (eller grupp) att hitta sina egna svar och lösningar.
Att kombinera facilitering och coachning skapar både struktur och självinsikt. Facilitering ger en tydlig process, medan coachning hjälper individer och grupper att hitta sina egna svar och engagemang.
1. Teamutveckling
En facilitator kan leda en workshop där ett team analyserar sina styrkor och utmaningar. Under sessionen använder facilitators coachande frågor för att hjälpa teammedlemmarna att reflektera över sina roller och samarbetet.
Exempel:
Ett företag upplever samarbetsproblem i ett projektteam. Facilitatorn leder en session där teamet identifierar hinder och lösningar. Genom coachande frågor hjälper facilitatorn teamet att själva komma fram till hur de kan förbättra sitt samarbete.
2. Ledarskapsutveckling i grupp
En facilitator kan hålla en gruppcoaching-session för chefer, där de diskuterar utmaningar och lär av varandra. Här blandas facilitering (leda strukturerad dialog) med coachning (uppmuntra självinsikt och reflektion).
Exempel:
En grupp chefer har svårt att hantera förändring i organisationen. Facilitatorn leder diskussionen och använder coachande frågor för att få cheferna att hitta egna strategier för att hantera förändringen.
3. Strategiworkshops
När en organisation ska ta fram en ny strategi kan en facilitator skapa en struktur för processen och samtidigt använda coachningstekniker för att hjälpa deltagarna att tänka kreativt och utmana sina egna antaganden.
Exempel:
Ett företag ska utveckla sin femårsstrategi. Facilitatorn leder workshopen med metoder som SWOT-analys och brainstorming. Samtidigt använder hen coachande frågor för att få deltagarna att tänka större och våga ifrågasätta gamla arbetssätt.
4. Agila retrospektiv
I agila team är retrospektivmöten vanliga för att reflektera över vad som fungerat bra och vad som kan förbättras. Här agerar facilitatorn som en coach genom att ställa frågor som hjälper teamet att hitta egna lösningar.
Exempel:
Efter en sprint leder Scrum Mastern en retrospektiv. Istället för att ge lösningar ställer hen frågor som:
-Vad gick bra denna sprint?
-Vilka hinder upplevde vi?
-Vad kan vi göra annorlunda nästa gång?




