In 1987, the United Nations Brundtland Commission defined sustainability as “meeting the needs of the…
Glädjen över en Re-Certifiering och det stora värdet av reflektion!
Har Du koll på när Ditt IPMA certifikat löper ut?
Ett IPMA certifikat är giltigt i fem år och kan därefter förnyas vart femte år. Vid en recertifiering får du chans att reflektera över din senaste femårsperiod, din kompetensutveckling och de projekt du lett. Något vi såklart tycker att alla borde ta chansen att göra som erhållit ett IPMA certifikat.
Någon som verkligen tagit fasta på fördelarna med att förnya giltighetstiden på sitt IPMA certifikat och ta möjligheten till reflektion, är Tomas Domberg. Tomas är projektledare hos PQ Projektledning, suppleant i Svenskt Projektforums styrelse och IPMA Certifierad Senior Projektledare nivå B sedan 2013 och nu även re-certifierad för andra gången. I nedan artikel författar Tomas sina tankar kring recertifiering, glädjen till ett förnyat certifikat och det stora värdet av reflektion.
Åren går så fort och plötsligt stod det klart för mig att det åter var dags att recertifiera mitt IPMA certifikat som senior projektledare, Nivå B!
Behöver jag verkligen ett förnyat certifikat? Har jag tid med detta? Kan inte jag redan allt? Det var tankar som först fyllde mig. Med en god stund av eftertanke slog det mig att i projektledning är det lätt att fastna i dagliga uppgifter. För att utvecklas som projektledare och förbättra projektets resultat krävs reflektion. Genom en recertifiering ges möjligheten till att utforska just hur reflektion och projektkompetens kan stärka projektledarerollen och därmed förbättra hela projektet.
Valet blev enkelt, klart jag skulle ta chansen att reflektera över min roll som projektledare och stärka min projektkompetens genom att förnya mitt certifikat med en recertifiering!
Reflektionens roll i min projektledning
Reflektion innebär att analysera och utvärdera mina handlingar och beslut. Genom att regelbundet reflektera över mitt arbete kan jag förbättra mina metoder och undvika att upprepa misstag.
Hur reflektion utvecklar mitt ledarskap
För mig som projektledare bidrar reflektion till bättre självinsikt och förståelse för mina styrkor och svagheter, vilket i sin tur leder till förbättrade ledarskapsförmågor. Genom att reflektera över mina interaktioner med teammedlemmar tar jag möjligheten till att förbättra min kommunikation och även hur jag hanterar eventuella konflikter. Det har resulterat i att jag lyckats skapa en positiv arbetsmiljö och ökat teamets effektivitet.
Att stärka min projektkompetens genom reflektion
En IPMA-certifiering betonar kompetensområdet ”People”, kompetensen att arbeta med människor. Ledarskapsperspektivet inkluderar bland andra kompetenselementen ledarskap, kommunikation och samarbete. Genom att hela tiden jobba med reflektion, identifierar jag de områden där jag behöver förbättra mina färdigheter, både tekniskt men även dessa mjuka värden. Reflektionen har verkligen stärkt min projektkompetens och har även hjälpt mig att hålla mig uppdaterad och kontinuerligt utveckla och stärka mina kompetenser.
Implementering av reflektion i min vardag
För att reflektion ska bli en del av min rutin måste jag skapa strukturerade möjligheter för reflektion. Det gör jag genom att ha regelbundna reflektionsmöten och jag antecknar löpande mina tankar i en reflektionsdagbok eller ber om feedback från teamet. Det har medfört att reflektion har blivit en naturlig del av min projektledningsprocess.
Sammanfattning
Reflektion är för mig avgörande för att utveckla mitt ledarskap och förbättra projektledning. Genom att regelbundet reflektera över mina handlingar och beslut kan jag få insikter som leder till ett bättre ledarskap, förbättrad projektkompetens och mer framgångsrika projekt. Genom att integrera reflektion i mitt dagliga arbete bidrar jag till projektets och organisationens långsiktiga framgång.
Författare: Tomas Domberg 2024