Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

Hållbara projekt och hållbar projektledning

Hållbara projekt kan vara ett sätt för projektledare att aktivt bidra till den hållbara utvecklingen i sitt yrke. Bakgrunden till detta är FN:s Agenda 2030, som antogs 2015 och omfattar en global utvecklingsagenda med 17 mål för hållbar utveckling. Syftet med Agenda 2030 är att utrota fattigdom, bekämpa klimatförändringar och skapa fredliga och trygga samhällen.

Vad är egentligen hållbar projektledning?

Hållbar projektledning innebär att projektledaren tar hänsyn till miljöpåverkan och andra omgivningsfaktorer vid planering, genomförande och leverans av ett projekt.

Ett förslag är att i projektet tillsammans med andra projektmål även skapa mål för hållbarhet. Se även till att det inom projektet genomförs olika hållbara projektaktiviteter. Exempel på hållbara aktiviteter kan vara att man som projektledare i projektet ser till att det köps hållbara produkter och även använder produkter som skadar miljön så lite som det är möjligt. Ett annat exempel på hållbar projektledning är att även titta på området inom social hållbarhet vilket betyder att man i rollen som projektledare även tänker på aktiviteter inom området social hållbarhet. Att det arbete som sker inom projektet även sker med bra arbetsvillkor och bra arbetsmiljö.

Tänka på att i rollen som projektledare kan det finnas möjlighet att vara med och påverka och driva en hållbar utveckling genom att se till att det tas hållbara beslut och det inom projektet. Om det är möjligt även se till att det inom projekten och även organisationen följer FN:s agenda 2030.

Man kan säga att hållbarhet inom projektledning innebär att man som projektledare skapar en balans mellan miljö, sociala och ekonomiska aspekter. Att under projektet även att kunna möta projektets mål, uppdragsgivare och intressenter utan att behöva kompromissa när det hållbarhet både när det gäller miljö och sociala aspekter.

Några tips för att kunna skapa en hållbar projektplan

  • Skapa en hållbarhetsvision för projektet.
  • Ta beslut om det kan/skall vara hållbart inom projektet.
  • Förstå vad hållbarhet är för någonting och skapa focusområden exempelvis inom energi, inköp eller hantering av avfall.
  • Skapa eller välj ut hållbarhetsstrategier och metoder.
  • Undersök vad som genomförts tidigare inom organisationen.
  • Sätt hållbara mål för projektet exempelvis skapa KPI:er för att köpa mer hållbara produkter.
  • Utveckla hållbara steg inom projektet.
  • Börja med att implementera olika former av hållbara initiativ.
  • Kommunicera och dokumentera framgångar inom hållbarhet, både inom och utom projektet.
  • Speciellt om ni inom projektet har överkommit någon form av utmaning inom hållbarhetsområdet.

Författare: Camilla Malmer, ledamot i Svenskt Projektforums styrelse. Mars 2025

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Svenskt Projektforum

Back To Top