Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

Hållbara projekt och PIA

Hållbara projekt och PIA – Project Impact Assessment

I en tidigare artikel skrev vi om hållbara projekt och vikten av att också hantera de sociala och miljömässiga aspekterna i ett projekt, utöver de ekonomiska. Ett sätt eller verktyg för detta är en så kallad PIA (Project Impact Assessment). En PIA, tillsammans med tillhörande, underliggande information, är även ett utmärkt kommunikationsunderlag för en projektledare. Metodiken kan sägas vara en hybrid av risk- och kontinuitetshantering.

En PIA görs så tidigt som möjligt i inledningen ett projekt, helst som en del av den tidiga planeringen. I dess enklaste form innebär en PIA-process att:

  1. De viktigaste sociala respektive miljömässiga parametrarna identifieras
  2. Dessa parametrar bedöms och värderas, enskilt eller sammantaget, av projektledningen utifrån en kriteriemodell. Resultatet blir till en statusrapport före projektet. Här ingår det även att i kriteriemodellen lägga fast vad som inte är acceptabelt.
  3. Motsvarande bedömning görs sedan av hur projektet kommer att påverka samma parametrar och vilka åtgärder som skall vidtas under projektets gång för att effekten skall bli så bra som möjligt. Om projektet bedöms ge oacceptabel påverkan (enligt kriteriemodellen) så måste åtgärder vidtas för att undvika detta, alternativt så fattar man ett formellt beslut på att ändå acceptera det oacceptabla.
  4. Man beslutar och lägger fast målbilden för de sociala och miljömässiga parametrarna, det vill säga vad man vill och siktar på att de ska vara efter projektet.
  5. Under projektets gång följs detta upp med någon lämplig frekvens och dessa lägesrapporter används för att identifiera och vidta eventuella korrigerande åtgärder samt till att kommunicera med olika intressenter.
  6. När projektet är slut, görs en ny slutlig bedömning och jämförs med målbilden.

 

Låt oss titta på ett fiktivt exempel där en ny parkanläggning på ett tidigare industriellt område planeras. De viktigaste sociala aspekterna bedöms vara hälsa, trygghet och utbildning. De viktigaste miljöaspekterna är vatten, jord och ekosystemtjänster (t ex. pollinering).

 

En kriteriemodell tas fram

 

och en bedömning av nuläget (innan projektet) tillika statusrapport tas fram.

Detta projekt är tacksamt på det sättet att det bedöms påverka samtliga sociala och miljörelaterade aspekter positivt, men ambitionen är högre än så och därför planeras vissa förstärkande åtgärder för att få till ett så bra som möjligt slutresultat. Dessa inkluderar bland annat förändringar och åtgärder avseende belysning, utomhusgym och ”stationer” i området som är avsedda för skolklasser att besöka. Vidare så kommer ett antal dammar att byggas (som samtidigt kan nyttjas för att hantera skyfall), insektshotell installeras och fjärilsvänliga blomplanteringar att anläggas.

Målbilden läggs fast:

Projektet fortlöper, ytterligare förstärkande åtgärder vidtas och den slutliga bedömningen indikerar att målen har uppfyllts eller t.o.m. överträffats till viss del:

 

Kom ihåg: det är inte avgörande hur sofistikerad eller detaljerad ansatsen är utan det som väger tyngre är oftast en enkel kvalitativ ansats som möjliggör kontinuerlig bedömning, uppföljning och kommunikation innan, under och efter projektet.

 

Författare: Anders Södergren november 2024

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Svenskt Projektforum

Back To Top