Priset för Årets Projektledare delas varje år ut av Svenska Projektakademien i samband med evenemanget…
Intervju med en IPMA certifierad projektledare – Palina Baravik
Palina Baravik arbetar som projektledare för Carnegie Fonder och har genomfört en godkänd IPMA certifiering på nivå D. Vi fick en pratstund med henne, där hon ger oss sin syn på en IPMA certifiering.
Varför valde du att IPMA certifiera dig?
Jag ville ha en kvalitetsstämpel på mina projektledarkunskaper. Vi jobbar mer och mer i projekt i bolaget och kraven på mer kvalificerad projektledarkompetens ökar för att driva framgångsrika projekt. Jag kände att det var dags för mig. Jag hade jobbat en del i projekt men jag kände att nu var det dags att visa prov på om mina kunskaper duger eller inte.
Genom att ha certifierat mig i en internationellt erkänd kompetensmodell upplever både jag och bolaget att vi känner oss trygga med att jag har rätt kompetens för att driva projekt. Jag vill i min roll som projektledare känna trygghet och självsäkerhet, att jag har rätt verktyg och att få bekräftat att jag har det som krävs.
Lärde du dig något under processen?
Ja, det kan jag verkligen säga! Jag gick in med inställningen att jag skulle kvalitetssäkra mina kunskaper men det visade sig att jag har lärt mig otroligt mycket efter vägen. Utifrån ramverket för certifieringen kan jag idag analysera hur jag agerar i praktiken. Det har hjälpt mig att växa i min roll som projektledare då jag idag reflekterar utifrån kompetensområdena i mitt dagliga arbete. Jag tänker på och reflekterar över hur jag gjort tidigare och hur jag gör idag.
Certifieringen har öppnat upp ögonen för så mycket mer och jag tittar idag på projektledning med andra ögon. Det är den största vinsten, att det inte bara var en kvalitetssäkring utan en resa som gjort att jag växt i min roll som projektledare. Det är en stor del av vinsten. Själva resan genom certifieringen som gjort att jag växt i mina kunskaper. Det var något jag inte hade räknat med, vilket var väldigt roligt.
Ledarskapet är otroligt viktigt! Jag har fått upp ögonen för de mjuka värdena och att de är minst lika viktiga, om inte viktigare än de hårda. Att projektledning också handlar om att kunna leda andra, motivera och få med sig andra, att hitta drivkrafter hos individer och att kunna lösa konflikter .
Hur upplevde du certifieringsprocessen?
Positiv och smidig. Jag gjorde en hel del egen research innan och det var lätt att hitta mycket på hemsidan om nivåer och tillfällen, vilket underlättade i min planering. Jag upplevde att det var en tydllig plan redan från anmälan och att kommunikationen i vardera stegen i processen var tydlig. Man visste vad som skulle komma att hända härnäst. Jag deltog vid ett webbinarium vilket var ett bra sätt att förbereda mig på inför certifieringsprocessen då jag fick chans att ställa fler detaljerade frågor kring bland annat ansökan och provet.
Väl inne i certifieringsprocessen var det ansökan jag fick lägga mycket krut på. För mig var det bra med en preparandkurs som vägledning inför start av certifiering då jag som person vill vara väl förberedd. Jag gick en förberedande kurs hos LC2 som jag varmt kan rekommendera. Där fick jag bra stöttning av kursledaren med hur jag skulle ta mig an själva ansökan för certifieringen. Har man jobbat tillräckligt mycket och arbetat igenom sin ansökan ordentligt känner man sig väl förberedd inför provet. Du pluggar helt enkelt till provet genom att arbeta med ramverket och att arbeta med din ansökan.
Jag genomförde certifieringen parallellt med mitt heltidsjobb och det funkar så länge man planerar och avsätter tid för sin certifiering och framför allt är ute i god tid. Det fick mig att känna mig trygg – att vara bra förberedd.
Kommer du att recertifiera dig eller certifiera dig på en högre nivå i framtiden?
Jag har en del projektledarerfarenhet så ja absolut, det är min ambition, att fortsätta kompetensutveckla mig på ny nivå. Men det här var en bra början för mig. Min ambition är att hela tiden utvecklas och med det får jag även stöttning från bolaget att göra. De ser gärna att jag kompetensutvecklas och satsar på det. Jag vill bli bättre, jag vill växa i min roll och fortsätta min utveckling och känner mig varm i kläderna för nästa nivå.
Har du några tips till andra som vill certifiera sig?
Att hitta sitt varför. Varför vill Du certifiera dig och hitta ditt eget skäl. Det ger motivation och energi att lägga ner den tid som krävs. Mitt varför var att känna mig trygg i, och få en kvalitetsstämpel på, mina projektledarkunskaper.
Jag känner också att certifieringen gav mig så mycket mer att mitt varför blev mycket mer än så. Varför och Var ute i god tid, är mina två främsta rekommendationer. Avsätt tid att landa i kompetenselementen och ramverket. Du får jobba med din egen kompetensutveckling. Det är inte bara en kvalitetsstämpel utan en egen utveckling som jag ville investera tid i.
Gå en preparandkurs om du känner dig osäker och inte vet hur man ska ta sig an certifieringen. Jag hade även min chef som bollplank. Jag behövde någon som har jobbat med mig i projekt och som jag kunde bolla mina starka och svaga sidor med. Därigenom fick jag väldigt bra input och feedback. Hitta en person som du kan bolla med och som känner dig.
Tack Palina och lycka till!
Om du går i certifieringstankar och har frågor om IPMA certifiering, hör av dig till oss på certifiering@projektforum.se eller delta på något av våra informationswebbinarium.