”Hårda” förmågor är till stor nytta och ett måste för projektledare, hygienfaktorer kan man säga…
Möt en IPMA certifierad
I vår serie ”Möt en IPMA Certifierad” delar vi med oss av kortare intervjuer med personer som genomfört en IPMA certifiering. Genom deras reflektioner får vi ta del av lärdomar från certifieringen och tips på hur kandidaterna förberett sig inför certifieringsprocessen.
I månadens nyhetsbrev vill vi dela med oss av en intervju med Fredrik Pira, IPMA Certifierad Senior Projektledare, nivå B.
Fredrik Pira arbetar på Söderenergi och har varit anställd där i snart 16 år. Under senare år har han haft rollen som projektledare med en nisch mot verksamhetsutveckling, it och förändring. Fredrik och hans team avslutade nyligen ett stort projekt, där de tillsammans med verksamhetskunniga inom organisationen, har modellerat processer och realiserat en ny verksamhetsarkitektur. Nu står Fredrik i startgroparna med liknande initiativ, där verksamheten vill få igång en fungerande förvaltning av arkitekturen och på sikt höja processmognaden. Fredrik berättar att han parallellt med den uppstarten även har ett uppdrag som projektägare för ett annat pågående initiativ som även det klassas som verksamhetsutveckling/IT. Fredrik summerar att det är verksamhetsutveckling, it och förändringar som gäller framöver.
Varför valde du att genomföra en IPMA certifiering?
Jag hade haft tankar på certifiering ganska länge och när jag väl fick möjligheten av min arbetsgivare så föll valet på IPMA. Jag hade hört gott om processen och mina undersökningar sa mig att den är personlig, den går på djupet, det innefattar ledarskap samt perspektiv och inte bara det teoretiska eller praktiska.
Hur förberedde du dig inför certifieringen?
Jag gick en förberedande utbildning hos Astrakan, ”Projektledarprogrammet mot IPMA-Certifiering”. Programmet är en kombination av preparerande utbildning och en möjlighet att damma av lite kunskaper. Jag tyckte det var väldigt givande och kul att träffa andra projektledare i samma tankar.
Vad har certifieringen inneburit för dig?
Det har verkligen varit en viktig och lärorik resa!
Det har också varit tufft och det innebar väldigt mycket rannsakan och djupt reflekterande. Jag skulle vilja säga att även om certifiering inte per definition är en utbildning, så upplever jag att jag i slutet känner att jag har uppnått en slags aggregerad nivå, där det finns viktiga insikter och lärdomar som jag inte hade kunnat få utan att åka på resan.
En IPMA certifiering är en personlig validering/kvittens på mig som projektledare. Efter att jag har lyckats med min IPMA certifiering, känner jag mig trygg i min kompetens, jag har fått värdefull och relevant feedback många gånger om. Jag ser att det också är en stor trygghet för arbetsgivare och framtida uppdragsgivare
Har du några rekommendationer till andra som funderar på att genomföra en IPMA certifiering?
Ja, att genomföra en IPMA certifiering är att ge sig in i en strikt process, det gäller från start att du förstår hur det går till. Det är väldigt mycket arbete bara att genomföra en ansökan och det finns en hel del komplexitet som behöver bearbetas.
Du behöver också se till att du har en bra och kompetent diskussionspartner som känner dig väl. Vilket jag verkligen har haft fördelen att ha igenom hela resan (Stort tack till dig Peter Moström). Jag rekommenderar starkt en preparerande utbildning och att du ställer in dig på att det kommer att vara utmanande. Men i slutändan kommer det att vara värt det!
Stort grattis Fredrik och lycka till med framtida uppdrag!
Önskar vi från Projektforum.
Ledande assessorer var Tina Madsén och Pelle Hildingsson.