Tomas Domberg, styrelsemedlem i Svenskt Projektforum, har ett stort engagemang för projekt som arbetsform. Utöver…
Rapport från IPMA:s 33:e Världskongress i Sydafrika
I november i år representerade Svenskt Projektforums styrelseledamot, Herwig Stöckel, föreningen vid IPMA:s världskongress i Sydafrika. Förutom att vara delegat, höll Herwig även ett tal om ”Nycklarna till framgångsrika megatransformationer i vår hybrida värld” under konferensen. Vi bad Herwig summera sina intryck från de intensiva dagarna i Kapstaden, och här får du som läsare ta del av hans berättelse.
Berättelsen från Herwig Stöckel:
Jag blev inbjuden att hålla tal om ”Nycklarna till framgångsrika megatransformationer i vår hybrida värld” på IPMA:s världskongress i Sydafrika, vilket gav mig möjlighet att kombinera min roll som talare med att representera Svenskt Projektforum som Sveriges delegat vid IPMA:s generalförsamling (COD – Conference of Delegates).
Vår systerorganisation i Sydafrika, som är en relativt ny medlem i IPMA-familjen, hade lyckats arrangera en imponerande konferens. Evenemanget hölls i Kapstadens största rugbyarena, där konferensanläggningen var väl integrerad i stadion, vilket gav en unik och inspirerande atmosfär. Talare från hela världen, många av dem seniora projektledare och ledare, delade sina praktiska erfarenheter i fem parallella sessionsspår. Förutom föredrag hölls även en workshop samt två akademiska spår. De drygt 500 deltagarna fördelades bra mellan de olika sessionerna, med en publik på mellan 25–150 personer per föreläsning.
Flera keynote-tal hölls, bland annat av Kapstadens borgmästare och Sydafrikas infrastrukturminister, som talade om de stora infrastruktursatsningarna i regionen, inklusive deras framsteg och utmaningar. Ett annat föredrag var en fantastisk inspirationsföreläsning av den sydafrikanska triatleten Vicky van der Merwe. Hon berättade om sin resa mot OS, där hon, trots flera misslyckanden, lyckades förverkliga sin dröm om att delta i OS 2024 i Paris, trots att hon som mamma till en treåring var nära att ge upp.
Vad tog jag med mig från konferensen?
Förutom att bygga vidare på mitt nätverk och träffa både nya och gamla bekantskaper, var ett av de viktigaste budskapen att emotionell intelligens och hållbarhet – i både ekologiska, ekonomiska och humanitära aspekter – spelar en allt större roll för framgångsrik projektledning globalt. En annan insikt var att diskussionen om agila och traditionella projekt nu har ersatts av en mer integrerad syn, där en kombination av de två metoderna har blivit allt vanligare.
Ett annat uppskattat inslag var det svenska bidraget, en workshop under ledning av Henrik Bergman från Karlstads universitet. Och givetvis, Kapstadens kvällsaktiviteter bjöd på utsökt mat och dryck och den fantastiska stadsbilden var något vi alla passade på att njuta av.
Generalförsamlingen (COD):
Generalförsamlingen, som samlade cirka 30 av IPMA:s 70 medlemsländer, präglades av en agenda liknande ett årsmöte. Där presenterades rapporter om IPMA:s framsteg under året och framtida visioner. En höjdpunkt var att vi fick hålla mötet i Kapstadens parlament, vilket gav en formell men ändå inspirerande atmosfär.
Det röstades igenom flera viktiga förslag från den exekutiva kommittén, inklusive en ny medlemskapsmodell som ger medlemsländer mer inflytande om de engagerar sig mer aktivt. Dessutom blev Saudiarabien och Israel formellt antagna som kandidater för medlemskap. Tyvärr meddelade den brittiska systerorganisationen APM att de lämnar IPMA, men de kommer fortsatt att samarbeta och arbeta mot gemensamma mål. En ny brittisk medlemsorganisation väntas ansluta nästa år.
Under diskussionerna framkom behovet av att stärka dialogen mellan medlemsländerna. Vår österrikiska systerorganisation lovade att arrangera en konferens för att främja detta, och vårt samarbete inom Norden och Baltikum, genom Nordnet, lyftes fram som en förebild för andra regioner.
Avslutning:
Efter fyra intensiva dagar avslutades konferensen med ett lunchmingel. Många av deltagarna ser redan fram emot nästa års forskningskonferens i Dubai, och såväl den exekutiva kommittén som deltagarna ser fram emot 60-årsjubileet av IPMA, som kommer att hållas i Berlin i september 2025. Under diskussionerna nämndes också att Sverige kan vara en potentiell värd för IPMA:s världskongress 2027. Jag lovade att undersöka intresset bland våra medlemmar och vår kapacitet att arrangera en sådan storskalig konferens. Även om det krävs mycket arbete, som vi såg i Sydafrika, är det en fantastisk plattform för nätverkande och kompetensutveckling med internationell påverkan.
Herwig Stöckel
VD, Tovoy Solutions AB
Styrelsemedlem, Svenskt Projektforum