In 1987, the United Nations Brundtland Commission defined sustainability as “meeting the needs of the…
Risk = Hot och Möjligheter
Effekten av osäkerhet på våra mål, ja så låter definitionen av risk enligt ISO 31000. Riskhantering har sedan länge blivit en vedertagen metod för att försöka bemästra eller kontrollera alla de faktorer som annars kan leda till att vi inte når våra mål.
Fokus blir naturligt på de saker som upplevs som hot och som om de inte hanteras kan få stora negativa konsekvenser. Så ska det vara, först och främst handlar det om att undvika det negativa vilket är en naturlig ”överlevnadsstrategi”.
Men begreppet risk i sig är ett neutralt ord och står för både hot och möjlighet. Vi vill med denna korta artikel slå ett slag även för möjlighetssidan av riskmyntet. Det är viktigt att inte bara hot beaktas utan att vi även bejakar och arbetar för uppsidan det vill säga möjligheterna.
Det är inte bara tur om ett projekt lyckas över förväntan utan det handlar minst lika mycket om att man medvetet och pro-aktivt även arbetar systematiskt med möjligheterna. Samma metodik bara ett annat perspektiv. Som när Stenmark sa ”att ju mer jag tränar desto mer tur har jag”.
Men först, låt oss backa ett steg och titta på grunden till riskmetodiken och när vi beaktar hot:
- Den konkreta, utlösande händelse som får negativa konsekvenser. Ofta det som beskrivs som risken. Till exempel ”Banken höjer räntan med 2%”, ”Leveransen av X blir 2 månader sen” etc.
- Den utlösande händelsen kan ha en eller många olika grundorsaker som var och en för sig eller i samverkan kan leda till den.
- Om händelsen inträffar, vilka konsekvenser får det? Återigen, det kan få en eller många konsekvenser av olika karaktär men det är konsekvenser som slår mot våra mål som är det vi mäter.
- Givet det man fann under 2, så tittar man sedan på hur vi kan förebygga orsakerna, det vill säga minska sannolikheten för att de ska leda till den utlösande händelsen.
- Sist men inte minst så tittar vi sedan på hur vi kan mildra konsekvenserna om händelsen trots allt inträffar.
Igen, ovan illustrerade hotsida av riskmyntet är och förblir det första vi bör göra (och säkert gör?) när det handlar om riskhantering. Men man bör även ta nästa steg och göra samma analys av möjlighetssidan av samma mynt:
- Den konkreta, utlösande händelse som vill ska inträffa. T.ex. att installation av X blir klar en månad tidigare än planerat.
- Den utlösande händelsen kan ha en eller många olika grundorsaker som var och en för sig eller i samverkan kan leda till den utlösande händelsen. T.ex. ett extra skift under tre veckors tid.
- Om händelsen inträffar, vilka konsekvenser får det? Återigen, det kan bli en eller många av olika karaktär men det är konsekvenser som bidrar till vår måluppfyllnad som är det vi mäter och är intresserade av. Till exempel ”om installation av X blir klar en månad tidigare så kan vi spara mer än y kronor”.
- Man tittar sedan på hur vi kan främja, det vill säga öka sannolikheten för att orsakerna ska leda till den utlösande händelsen. Till exempel ”tidigt planera och agera för att ett extra skift ska bli verklighet”.
- Sist men inte minst så tittar vi slutligen på hur vi kan förstärka de önskvärda konsekvenserna av händelsen. Till exempel ”se till att allt annat som kan dra nytta av att installationen blev klar tidigare är redo att göra just detta”.
Ja, metodiken för hot och möjlighet är densamma, till exempel ISO 31000 för riskhantering. Poängen är att vi oftast är så fokuserade på att avvärja hoten att vi lätt glömmer att även se möjligheterna eller att ta dem för givet. Möjligheterna är minst lika många som hoten, vi måste bara ta oss tiden att systematiskt identifiera, prioritera och hantera dem parallellt med hoten.