Till dig som, precis som jag, trevar, är nyfiken men kanske inte riktigt har kommit…
Vinnaren av Årets Projektledarbok 2024
För 16:e året i rad har vi på Svenskt Projektforum äran att presentera Årets Projektledarbok. Av 13 nominerade böcker har juryn utsett “Design Thinking och konsten att bemästra hajar” av Helena Frisk till vinnare av Årets Projektledarbok 2024.
Juryns motivering:
Design Thinking är en användbar bok inom såväl projektledning som verksamhetsutveckling. Boken innehåller både konkreta tips som går att använda i många projekt och även flera exempel.
Bokens titel – Design thinking och konsten att bemästra hajar – har en undertext som lyder: En steg för steg-guide för att lösa problem med kreativitet och handlingskraft. Undertexten beskriver verkligen vad boken handlar om.
Boken är uppdelad i 10 kapitel med tydliga beskrivningar. Denna bok kan både användas som en bok att läsa från pärm till pärm och även att användas som en uppslagsbok inför någon specifik uppgift.
Den pragmatiska tillämpningen kommer särskilt till sin rätt i och med dubbeldiamantmetodiken som läsaren lotsas genom.
Kopplingen till hajar är inspelningen av filmen Hajen (Jaws) från 1975 och de problem som då uppstod.
Ta chansen att få lyssna till en föreläsning författaren till ”Design Thinking och konsten att bemästra hajar”. Under föreläsningen kommer Helena att berätta hur Design Thinking kan användas för att arbeta med förändring och problemlösning. Helena visar hur Design Thinking-processer kan designas och varför diamantmodellen är ett utmärkt styrverktyg när du ska arbeta kreativt i olika typer av projekt. Läs mer och anmäl dig här>>
Vi säger stort grattis till Helena Frisk och ser fram emot att få lyssna till hennes föreläsning den 19 juni!
Boken Design Thinking och konsten att bemästra hajar går att beställa här>>
Sedan år 2008 har Svenskt Projektforum delat ut priset “Årets Projektledarbok“. För att bli nominerad måste boken beröra något som kan användas inom projektområdet. Det kan vara en bok direkt riktad till projektledare eller projektmedarbetare men det kan också beröra områden som tex kommunikation, teamutveckling eller ledarskap. Juryn försöker bedöma hur aktuella böckerna är, hur lätta de är att ta till sig samt om de tillför något nytt. Boken måste ha en svensk författare men den måste inte vara skriven på svenska.
Juryn består av: Johan Hydén (ordf), Andrea Kurdik, Henrik Stadler, Tarja Räihä, Christina Gillberg, Anders Eklund, Anna Lidmark och Linda Östberg.