Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

Dags för nystart?

DET ÄR INTE ALLTID roligt på jobbet. Och det behöver kanske inte heller vara det.

Men om allt går på rutin, stressen håller dig vaken om nätterna och lönen är oförtjänt låg – är det då konstigt om man längtar bort någon gång?

65 procent av Sveriges chefer gör just det, och önskar sig en nystart i karriären. Det visar tidningen Chefs undersökning som besvarats av över 1 200 personer.

En tredjedel av cheferna säger rakt ut att de är missnöjda med sina jobb. En lika stor andel vill byta bransch eller yrkesområde. Hälften av cheferna planerar att söka nytt arbete det närmaste halvåret. Över hälften är också oroliga över sin fortsatta karriärutveckling.

”Sveriges chefer verkar inte supernöjda med sina nuvarande jobb eller sin arbetssituation, nej. Men man kan också se det som en positiv vilja till utveckling”, kommenterar Lisa Rosengren, karriärrådgivare och författare till Karriärhandboken.

Men det finns mycket som hindrar chefernas karriärmässiga förändringsvilja.

Dåligt jobbutbud i den egna branschen, åldersdiskriminering och upplevelsen av att vara ”fast” på det nuvarande jobbet är några av de största stötestenarna, enligt cheferna själva.

Kanske behöver du inte byta jobb? Chefs enkät visar att det kan räcka med att byta till andra, intressantare arbetsuppgifter – samt högre lön – för att många chefer ska få högre motivation. Har du verkligen gått till botten med utvecklingsmöjligheterna i din nuvarande organisation?

Inventera vad som ger dig energi och lust. Då kan du dra slutsatser om vad du behöver ta tag i och utveckla, hur du kan underlätta vägen framåt, och lättare få syn på om du behöver fylla på med utbildning, byta roll, arbetsplats eller bransch, säger Lisa Rosengren.

  1. Se karriären som en klätterställning, inte en stege. Att göra karriär innebär inte nödvändigtvis en rörelse uppåt mot allt högre befattningar. En lyckad yrkesbana kan ta sig många olika riktningar.
  2. Kartlägg dig själv. Ställ realistiska frågor om vad du vill och kan, vartåt du strävar och hur du finner glädje i arbetslivet. Det gör det lättare att dra slutsatser om din framtid: Stanna kvar i samma organisation men byta roll, byta arbetsgivare och kanske även yrke, eller starta eget?
  3. Nätverka och ta kontakt. En uppdaterad Linkedin-profil är en självklarhet, men rör dig också i intressanta branschsammanhang och våga skicka spontanansökningar. Kontakta personer i roller som liknar den du vill ha. Hur har de gått tillväga och är den karriärvägen möjlig för dig själv?

Källa: Chef 

 

.

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Svenskt Projektforum

Back To Top