In 1987, the United Nations Brundtland Commission defined sustainability as “meeting the needs of the…
En vinnare!
Donald Davies stipendium 2020 till Johnny Eliasson!
Årets Donald Davies-stipendiat har gjort en snabb resa från studier på Chalmers via Storbritannien till projektledare i en stor fusion inom IT, den mellan Tele2 och Com Hem.
I en operativ roll, med en fot i affären och strategin och en i tekniken – där vill Johnny Eliasson vara som projektledare. Men det har inte varit självklart från början. Efter studierna och en masterutbildning i engelska Bath, tänkte han sig en framtid inom investment banking och gick på en del intervjuer utomlands. Av olika skäl valde han dock att flytta hem och fick rådet av sin morbror att välja mellan finans och IT. Det blev IT och där har han blivit kvar. Så småningom som projektledare i fusionen mellan Tele2 och Com Hem. För sin insats i projektet ”Storm the Gates” där ett helt nytt mobilvarumärke skulle sjösättas på den svenska marknaden redan dagen efter fusionen, erhöll Johnny Eliasson Donald Davies Stipendium 2020 i konkurrens med ett 40-tal nominerade kandidater.
Hur känns det?
– Jag är såklart oerhört glad och smickrad, säger Johnny. Dels för att jag blev nominerad av mitt team och för att en kunnig och erfaren jury har bedömt min insats och funnit den värd att belönas!
Från början jobbade Johnny som business analyst på Capgemini, men kom så småningom till HiQ. Där fick han uppdrag på Tele2 i en projektledande roll. Nu är han anställd på Curamando, ett konsultbolag som fokuserar på digital försäljning och digital tillväxt. – Traditionella managementkonsulter kommer ofta in i stora organisationer med generell kunskap och kraft att driva förändringar, men de saknar ofta specialistkompetensen för de digitala bitarna, fortsätter han. Specialisterna som har den digitala kompetensen kanske ser vad som behöver göras men saknar mandat att genomföra de förändringar som krävs. Curamando kan gå in med båda kompetenserna samtidigt och skapa värde på ett tidigt stadium.
Projektet ”Storm the Gates” handlade om att Tele2 köpte upp Com Hem och Johnny Eliasson fick uppdraget att leda IT-integrationen. Målet var att lansera ett nytt mobilvarumärke och förmåner för de kunder som fanns i båda företagen redan dagen efter erhållet EU-godkännande. – Ambitionen var att vi i takt med EU-godkännandet i princip dagen efter skulle lansera det nya varumärket, säger Johnny. Det skulle ut så snabbt som möjligt för att skapa värde för investeringen. Det medförde en viss komplexitet – vi kunde inte prata om vad som helst, och inte utveckla tillsammans. Det var tvunget att föras loggar och fanns många regulatoriska prövningar. Tele2 hade sedan några månader inlett en agil transformation, vilket innebar ytterligare en komplexitet.
– En annan utmaning var att två olika kulturer med olika sätt att jobba skulle enas, fortsätter han. Com Hem hade kommit längre i sin agila transformation än Tele2. Och produkterna i sig är olika, vilket med så lång historia har präglat förväntningar, processer och hur man arbetar. Om man säljer bredband till exempel så vet att man att det ska dras en kabel till ett visst område och i slutändan så funkar internet, eller så funkar det inte. Man får anpassa sina processer efter det. Medan på mobilsidan är det så att Apple släpper en ny mobiltelefon på torsdag och antingen är du med eller så är du inte med och då går kunden till konkurrenterna. Två historier och två olika produkter som kräver olika.
Varför tror du att juryn valde dig?
– I projektledarrollen ingår att gå balansgång. Man kan inte vara alla till lags hela tiden, ibland måste man vara lite pushig och kanske sätta ner foten. Jag tror att jag har lyckats att driva detta projekt i mål och samtidigt bibehålla en god relation med dem som jag jobbat med. Det tycker jag är superkul! Då kanske jag gör saker på ett bra sätt och kan fortsätta göra det. Men man får inte glömma att det är gruppen som har arbetat fram resultatet. Det har varit tufft emellanåt och vi har haft kniven på strupen. ”Det är omöjligt” sa den rådgivande konsultfirman när vi påbörjade projektet. Sådant går jag igång på….!
Hur ser framtiden ut?
– Utöver det här projektet så har jag gjort en del andra, säger Johnny. Jag har insett fördelarna med att jobba agilt, jag tror på det och ser skillnaderna mot att jobba ”traditionellt”. Med det sagt tror jag inte på att ta den agila modellen rakt av och pressa den på en ny organisation. Man måste vara flexibel inom filosofin och analysera varje bolags situation och utmaningar. En konkurrensutsatt verksamhet måste alltid kunna svara upp snabbt på marknaden, oavsett arbetssätt. – Jag utforskar mer och mer runt projektledarrollen och vill gärna fortsätta med det. Kanske gå lite mer åt strategiskt arbete. Efter studierna tänkte jag ju att jag skulle jobba utomlands, kanske i London. Men så blev det inte av strategiska skäl. Vem vet, det kanske kan bli aktuellt igen i framtiden!?
Donald Davies var en pionjär inom projektledning med hela 50 års erfarenhet inom projekt. 2018 instiftades Donald Davies Stipendium – ett stipendium om 50 000 kr till utbildning eller certifiering, som årligen tilldelas ”en projektledare som gjort en extraordinär insats för att ro ett omfattande eller på annat sätt komplext projekt i hamn” Nu är nomineringsprocessen i full gång. Läs mer här>