”Hårda” förmågor är till stor nytta och ett måste för projektledare, hygienfaktorer kan man säga…
Fri från distraktioner
I boken Indistractable ger techprofilen Nir Eyals konkreta tips för att skapa en distraktionsfri arbetsmiljö.
1.Bestäm hur ditt liv ska se ut och planera det
För att kunna hålla fokus behöver vi planera vår tid och veta vad vi ska hålla fokus på. Vår värdefullaste tillgång – vår tid – är obevakad och väntar bara på att någon ska stjäla den. Om vi inte planerar vår dag, så gör någon annan det, skriver Nir Eyal.
Eyal delar upp livet i tre domäner: jag själv, mina relationer och jobb/karriär och först behöver vi fundera igenom vad vi vill lägga fokus på.
- Jag: Vem vill jag vara och vad vill jag göra? Vill jag träna eller lära mig något? Allt måste övervägas – sömn, kost, motion, utbildning.
- Relationer: Vilka människor i mitt liv är viktigast för mig?
- Karriär: Vilka uppgifter behöver jag ta itu med? Vilka ambitioner har jag i jobbet? Vad behöver jag göra för att nå dem?
Att planera sin tid och göra att-göra-listor är A och O för att verkligen göra det man föresatt sig, skriver Eyal.
2. Ta kontrollen över dina externa triggers
Det som får oss att byta aktivitet från den planerade till den distraherande, är ofta något som kommer utifrån, en extern trigger – många gånger en pushnotis från en app i vår mobil. Nir Eyal ger flera råd för att ta bort onödiga externa triggers:
- Gå igenom dina notisinställningar så att du själv har kontroll över vilka appar du får notiser från och inte.
- Behöver du verkligen alla appar som du har, eller kan du rensa bort några av dem?
- Lägg bort mobilen när du behöver fokusera – forskning visar att vi påverkas av den, även när den ligger bredvid oss utan att vi använder den.
3. E-posten
E-posten är en av vår tids värsta tidstjuvar och verktyget har fått ett helt eget kapitel i Indistractable. Eyal kallar e-posten ”The mother of all habit performing products” – den mest vanebildande produkten av alla. Den fungerar som en enarmad bandit, där vi aldrig vet när nästa belöning ska dyka upp eller hur stor den kommer att vara. Därför går vi in igen och igen i vår inbox.
Det finns flera saker att göra för att minska tiden du lägger på mejlen:
- Minska mejlandet. Det är rätt enkelt: ju fler mejl du skickar, desto fler får du. Så – skicka färre mejl.
- Gå aldrig in i ett mejl mer än två gånger. Ofta öppnar vi och läser samma mejl gång på gång innan vi väl gör något åt det.
- Planera din mejltid.Avsätt en stund per dag när du besvarar mejl. Då kommer du ifrån de eviga avbrotten som det innebär att läsa och svara på mejl ideligen.
4. Ta kontrollen över dina interna triggers
Vad händer om någon ber dig att inte tänka på isbjörnar? Du tänker förstås på – isbjörnar.
Att bara kämpa emot ett sug fungerar sällan, snarare blir det istället där allt vårt fokus hamnar. Därför behöver vi teknik för att klara att stå emot en dålig vana, oavsett om det handlar om att röka eller plocka upp mobilen igen. Lär känna dina triggers som får dig att släppa det du tänkt göra eller det du bestämt att du inte ska göra.
5. 10-minuters regeln
När rökare försöker sluta röka så är det en teknik som gör att betydligt fler lyckas: tiominutersmetoden. Eller ”surf the urge” – surfa på suget, som Eyal skriver.
Hur ska vi ändra beteenden? Det handlar inte om att skjuta bort känslan eller suget, men heller inte att ge upp för den. Istället så ska vi, när suget uppstår – oavsett om det är att titta på ett avsnitt till på tv-serien, ta upp mobilen eller hälla upp en skål chips – vänta i tio minuter. När tio minuter har gått så får vi ge oss hän om suget fortfarande är kvar, resonerar Eyal – men ofta så är det inte det.
Lycka till!