Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

Ta en nappuccino!

Författaren Daniel H Pink som skrivit boken : NÄR – en vetenskap om perfekt timing visar med hjälp av forskning att majoriteten av oss råkar ut för en rejäl dipp någon gång på eftermiddagen. Daniel H Pink – som bland annat varit vice president Al Gores talskrivare – förespråkar en siesta varje eftermiddag. En NASA studie visar att piloter som slumrar en stund förbättrar reaktionstiden med 34 procent. Företag som Ben & Jerrys, Über och Nike har tupplursytrymmen för sina medarbetare.

Så här göra man:

  1. Hitta din svacka – Den bästa tiden för en tupplur är i allmänhet ca 7 timmar efter att du vaknat (för att vara mer exakt, notera ditt eftermiddagshumör och energinivåer i en vecka för att hitta din optimala tid för en tupplur).
  1. Skapa en lugn miljö – Stäng av telefonaviseringarna. Om du har en dörr, stäng den. Om du har en soffa, använd den.
  1. Ta en kopp kaffe – Ja, du läste rätt. Den mest effektiva tuppluren är en ”nappuccino”. Koffein tar ca 25 minuter innan det börjar påverka dig, så drick upp precis innan du lägger dig ner.
  1. Ställ in en timer i 25 minuter – Tupplurar mellan 10 och 20 minuter  ger mätbart öka vakenhet och mental funktion utan att du blir  sömnigare än tidigare. När du vaknar börjar koffeinet kicka in. Det tar ca 7 minuter att somna så ställ in en timer på 25 minuter.
  1. Upprepa – Det finns bevis för att de som tar regelbundna tupplurar får ut mer än ”sällan-nappers”, så om du har möjlighet, gör en eftermiddags tupplur till en ritual.

 

Boken NÄR- – en vetenskap om perfekt timing beskriver när du egentligen ska ta dagens viktigaste beslut och varför ska du undvika att åka till akuten på eftermiddagen. Boken förklarar med många exempel och praktiska råd. Med hjälp av forskning inom bland annat psykologi, ekonomi och biologi så visar Daniel H Pink att perfekt tajming oftast har naturliga förklaringar. Det går dessutom att göra mycket för att förbättra den.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

pia.lundgren@projektforum.se

Back To Top