”Hårda” förmågor är till stor nytta och ett måste för projektledare, hygienfaktorer kan man säga…
Livslångt lärande är en framgångsfaktor!
Låt oss få presentera ytterligare en intressant intervju i serien “Möt en IPMA-certifierad”, kortare intervjuer med projektledare och ledare på olika nivåer och med olika bakgrunder om deras upplevelse av sin IPMA-certifiering.
Den här gången har vi haft äran att ta en pratstund med Morín Saavedra, som sedan tidigare har en IPMA certifiering på nivå C. Den här gången har hon genomfört en lyckad IPMA Agile certifiering på nivå B. Stort grattis Morín!
Morín är född i Chile och kom till Sverige med sin familj som politisk flykting vid 8-årsåldern. Hennes yrkesliv började med extrajobb som reklamutdelare och båtmanskap. Morín sparade ihop pengar för att köpa sin första PC när hon var 14 år och fastnade då för IT. Morín har lyckats ta dubbelexamen, hon är både civilekonom och systemvetare, vilket hon berättar har underlättat hennes arbete som IT-projektledare. Under de senaste 20 åren har Morín arbetat i flera olika länder som exempelvis Spanien, Brasilien, Thailand och Indien. Numera är hon egenföretagare, konsult och barnboksförfattare.
Varför valde du att IPMA certifiera dig första gången?
Jag behövde intellektuell stimulans under min första föräldraledighet så jag förhandlade med min arbetsgivare om en sponsrad utbildning. Valet blev ett projektledarprogram mot IPMA-certifiering som jag genomförde på egen tid.
Vid din andra certifiering valde du IPMAs agila certifiering, varför?
Under de senaste 10 åren har jag huvudsakligen arbetat med agila metoder i projekt för att underlätta anpassningar och att vara redo för snabba ändringar. Att arbeta enligt agila värderingar, principer och attityder har många gånger varit en förutsättning för att hantera en komplex, komplicerad eller kaotisk omvärld. Jag kände att det var dags för en individuell retrospektiv och en oberoende kvalitetssäkring av mina färdigheter.
Vad har du haft för nytta av din certifiering?
Först och främst så är själva certifieringsprocessen en utmärkt möjlighet för kompetens- och personlig utveckling. Genom att stanna upp, reflektera och dokumentera mina erfarenheter – kan jag enklare lära mig från både misstag och framgångar i tidigare uppdrag. Sist men inte minst är det en användbar kvalitetssäkring för min kompetens inför framtida uppdrag.
Några tankar du vill dela med dig av till andra kandidater?
Avsätt tillräckligt med tid för reflektion, samtal med andra och införskaffande av ny kunskap. Då har du chansen att maximera effekten av certifieringsprocessen.
Inkludera samtalspartner som inte alltid tycker som du och vågar ge dig konstruktiv återkoppling. Det ger störst utväxling för din personliga utveckling.
Det är klokt av dig att prioritera din kompetensutveckling, livslångt lärande är en framgångsfaktor!