Tomas Domberg, styrelsemedlem i Svenskt Projektforum, har ett stort engagemang för projekt som arbetsform. Utöver…
Möt Alexander Wahlberg – IPMA Certifierad
Den här veckan har vi nöjet att presentera ännu en spännande intervju i serien “Möt en IPMA certifierad”. Vi har fått äran att ställa några frågor till Alexander Wahlberg, som delar med sig av sina erfarenheter. Alexander genomförde sin första IPMA certifiering på nivå D år 2021 och redan ett år senare valde han att IPMA certifiera sig på nivå C. Vi säger stort grattis Alexander Wahlberg för en lyckad certifiering!
Vad har du för spännande projekt just nu?
Jag arbetar på Coop Sverige AB som Senior IT-projektledare. Just nu leder jag ett IT-infrastrukturprojekt inom ett program (CAT – Coop Automated Terminal) i Eskilstuna där Coop bygger en av världens största helautomatiserade terminaler för dagligvaror.
Hur kom det sig att du valde att IPMA certifiera dig första gången?
Jag har många utbildningar och certifieringar inom IT Service Management, Scrum, PRINCE2, m.fl. och ser certifieringar som ett kvitto på att jag kan det jag specialiserar mig inom. Tvärtemot tidigare certifieringar, är det nyttiga med IPMA´s certifieringsmodell, att det inte är någon utbildning utan en validering av befintlig erfarenhet och kunskap. Det är även en branschoberoende certifiering, vilket är värdefullt. Jag har, genom åren, identifierat att många IT-projekt misslyckas fastän både tekniken, resurser och kompetensen finns där. Det finns för stora glapp mellan förväntan och leverans och kompetensen bland beställare är inte alltid heller den bästa, inte heller de ledande rollerna. IT-branschen är en relativt ”omogen” bransch där alla kan kalla sig för ”Projektledare” utan något som helst krav på verifiering av yrkesskicklighet eller IT-erfarenhet för den delen. Det ville jag ändra på för min egen del.
Du certifierade dig först på nivå D och redan ett år senare valde du att certifiera dig på nästa nivå, C? Vi blir nyfikna att höra mer om dina ambitioner och mål?
D-nivån är relativt enkel och har inga krav på erfarenhet av att leda projekt. C-nivån har krav på erfarenhet samt handlar mycket om ledarskapet, att leda sig själv och att leda andra. Man får möjlighet till självreflektion och hur man får projektresurser att motiveras, mm. Det är områden som jag lärt mig väldigt mycket om i certifieringsprocessen. Dessutom får man reflektera över tidigare projekt man arbetat i och från en annan vinkel. C-nivån var ett naturligt steg för mig nästan direkt efter D-nivån.
Vad har du haft för nytta av din certifiering?
Jag har lärt mig väldigt mycket spännande under certifieringsprocessen, läst litteratur och talat med mentorer och människor som jag inte hade motiverat mig till att göra om jag inte hade certifierat mig. Dessutom känner jag mig ännu tryggare inom grunderna gällande projektledning nu. Jag har även lärt mig nyttiga saker som du kan applicera inom exempelvis privatlivet.
Är det något du skulle vilja rekommendera kommande kandidater att tänka på inför och under en certifiering?
Planera mycket tid på ansökan, den tar längre tid än vad man först tror. Sök kontakt med människor som redan har certifierat sig på den aktuella nivån och låt dem berätta om sina erfarenheter.