Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

Multitasking – konsten att sabba mycket samtidigt

Försöker du göra kvittoredovisningen samtidigt som du håller ett öga på mailen i väntan på det där svaret som du väntar på för att göra klart rapporten som måste vara klar inom kort samtidigt som du lyssnar till en dialog lite längre bort i kontorslandskapet om ett problem i ett annat projekt? Eller äter du lunchen vid skrivbordet samtidigt som du ska skriva klart protokollet från mötet igår? Hur ofta kommer du på dig med att försöka göra flera saker samtidigt? Och kanske känner dig lite misslyckad över att inte lyckas?

Boktips till semestern för att starta hösten med nya vanor: Psykologen Johan Bergstad har skrivit boken Hjärnfokus – Så blir du lugn, kreativ och fokuserad. I boken skriver han: Multitasking är konsten att sabba mycket samtidigt. Intresset för fokusträning – mindfulness har ökat enormt de senaste 10 åren, sannolikt för att behovet har ökat skriver Johan. I boken nämner han flera företag som valt att tänka om tex IKEA där de anställda i Älmhult fått möjlighet att fokusträna 10 minuter per dag och efter åtta veckor rapporterar de själva att stressnivåer sjunkit och fokus har ökat.

I Johans bok finns fler övningar som riktar fokus mot andningen och kroppen. Genom att fokusera på andningen lugnas hjärnans tankeverksamhet och vi kan se saker klarare. Hjärnan är som vilken muskel som helst den blir bättre på det den tränar. Att öva fokus gör det lättare att fokusera. Boken är uppdelad på olika problemområden och varje del innehåller fokusövningar. Inga redskap behövs, men det finns en app som också heter Hjärnfokus som hjälper den som vill med vissa av övningarna.

Tips för ökat fokus:

  1. Kolla aldrig mobilen på morgonen – Det ökar risken att du fastnar i småsaker och sedan inte hinner med det du egentligen vill ägna dig åt. Bestäm istället antalet gånger du ska kolla mejl och sociala medier och också hur länge det ska ske.
  2. Använd minnesregeln SANS- SANS står för Stäng Av Notiserna Snarast! Notiserna i mobilen triggar det inre larmsystemet och kan leda till mer och mer splittring och mindre och mindre ­energi och fokus.
  3. Disponera din dag – Gör mer komplexa uppgifter när du har som mest energi på dagen och mindre viktiga saker när fokusnivån är lägre.
  4. Gör en VÄV-lista i början av dagen – VÄV står för Vad Är Viktigast? Skriv ner tre punkter och håll dig till dem. När vi fångas av något – för det gör vi – kan vi lättare komma tillbaka till det vi vill ägna oss åt om vi har satt detta på pränt.
  5. Pomodorometoden – sätt en klocka på 25 minuter och jobba med en sak utan avbrott tills klockan ringer. Ta sedan en paus på 3-5 minuter och upprepa sedan 4 pass, därefter tar du en längre paus på 15-30 minuter
  6. Var närvarande – välj ”being-mode” istället för ”doing-mode” så ofta du kan. Skynda inte hela tiden, utan vara närvarande i nuet.
  7. Träna fokus – se på träningen av din hjärna och ditt fokus som vilken träning som helst. Det du tränar mer på blir du bra på.
  8. Tacksamhet – öva på tacksamhet och välj miljöer och människor som ger tillit och vänlighet.
  9. Öva på acceptans – se saker som de är.
  10. Ät hälsosamt och rör på dig.

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

pia.lundgren@projektforum.se

Back To Top