Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

Projektforum 2010 – höstens stora konferens för projektledare

En hel månad tidigare än förr om åren. Redan den 19-20 oktober hölls i år föreningens stora höstevenemang Projektforum 2010 på Birger Jarl Congressen mitt i Stockholm. Temat i år var Vision och Ledarskap och huvudtalare var Marika Skärvik, en av Sveriges mäktigaste kvinnor, Kjell-Åke Averstad, projektchef Citybanan, Alex Fridunger från Stockholm Pride och Mikael Genberg, konstnären med det lilla röda huset på månen.

Projektforum 2010 hölls redan i oktober för att undvika krock med Nordnet 2010 i Köpenhamn och IPMAs världkongress i Istanbul, båda i november.

Antalet deltagare blev inte fullt så stort som förra året, som ju blev en jättesuccé, men väl i fas med tidigare år. Helhetsbetyget blev också denna gång mycket bra, 4 av 5 möjliga. En betydande majoritet av deltagarna var, enligt utvärderingen, nöjda med vad de fi ck ut av två intensiva dagars workshopande om allt från Rädda Barnens påverkansprojekt till att leda projekt virtuellt.

Eva Kihlström, frilansjournalist, besökte några föreläsningar:

Var är visionerna?

– Sverige lider av visionsbrist. Det sa Marika Skärvik, som fi ck beröm för sitt raka och rättframma sätt när hon delade med sig av sina erfarenheter som chef och projektledare. – Det är läskigt stå för en vision, man blir mer sårbar, sa hon. Man måste sticka ut hakan, tåla att bli både kritiserad och ifrågasatt. Det är kanske därför så få brinner. Chefer är dessutom mer ansatta idag, det fi nns inte samma respekt för ledarskapet som tidigare.

Hon talade även om skillnaden mellan mål och vision.

– Att öka omsättningen med 30 procent är ett mål. En vision däremot är att beskriva vad som blir resultatet om omsättningen ökar med 30 procent. Vision är ett önskat framtida tillstånd som inte behöver kunna mätas. Den ägs av ledaren och är inte förhandlingsbar. Känns den inspirerande? I så fall, våga stå fast. Medarbetare som inte är med på tåget kan behöva lyftas åt sidan. Marika Skärvik påminde om allas behov av bekräftelse: Skriv in det i ”att göra- listan”, då blir det rutin, var hennes råd. Och så skickade hon med tre bra frågor att bära med sig i alla projekt: Vad vill jag åstadkomma? Hur vill jag uppfattas? Vilka är mina värderingsgrunder?

Eldsjäl på gott och ont

Alex Fridunger från Stockholm Pride berättade om det speciella med att leda hundratals ideellt engagerade. En replik som lockade fram skratt var: – Styrkan med ideella medarbetare är att man kan åstadkomma hur mycket som helst. Svagheten med ideellt engagerade är att medarbetarna kan åstadkomma hur mycket som helst. Det är ingen hemlighet att Stockholm Pride dras med ett stort underskott. Efter 2009 visade bokslutet ett minus på 2,5 miljoner kronor. Det är nu upp till en ny styrelse att vända siffrorna rätt igen.

FN-studie hjälp mot barnaga

– I år har Polen, Tunisien och Kenya infört förbud att slå barn, men fortfarande är det tillåtet i 170 länder. Det sa Mali Nilsson, global rådgivare på Rädda Barnen, när hon berättade om ett världsomfattande påverkansprojekt i FN där Rädda Barnen varit en drivande kraft.

– I Frankrike slås 3-5 barn ihjäl varje månad, i Storbritannien är motsvarande siffra 1-3 barn. I FN:s studie om våld mot barn har vi intervjuat barn och unga i länder världen runt och det är en mycket stor hjälp i vårt arbete. När ledare förnekar att barn blir slagna i deras nation kan vi visa svart på vitt genom personliga intervjuer från deras eget land. Men förbud mot barnaga är ett långsiktigt arbete där vi måste arbeta successivt. Frågan är så känslig i många länder.

Eva besökte också Ghislane Caulats workshop om att leda virtuella projekt och vi kommer i nästa nummer av Projektvärlden att ha en längre artikel om detta.

Konkret om ledarskap i Årets Projektledarbok

– Underbart roligt. Det blev kommentaren från Pia Röding, journalist och Christine Blomquist, fi l dr i företagsekonomi för utmärkelsen Årets Projektledarbok 2010. Trots att det inte är en renprojektledarbok var juryn eniga om att ge priset till LEDARSKAP personen – refl ektionen – samtalet. I motiveringen sägs bl a: En grundläggande ledarskapsbok – skriven på ett personligt och modernt sätt. Teori blandas med exempel, övningar och intervjuer på ett smakfullt sätt, som gör att läsaren hittar olika vinklingar på de aktuella ämnena. Ledare på olika nivåer, såsom naturligtvis projektledare, kommer att ha stor nytta av denna bok

– Jättekul när någon ser förtjänsterna. Vår ambition var att göra en bred bok, enkel att använda, sa de båda författarna.

Vad tyckte du? Vad var den största behållningen?

Så här svarade några:

Elias Norojärvi och Dan Johansson, båda verksamhetschefer på LKAB i Malmberget:

Dels var det många föredrag som var riktigt bra, dels gav det mycket att få träffa folk och nätverka. Infrastrukturprojekten lockade oss förstås, men det är också alltid intressant att höra hur man applicerar och tänker projekt på andra ställen än i anläggningsprojekt, som ex vis Pride. Vi ger arrangemanget 9 poäng av 10 möjliga. Mikael Genberg får 11 poäng.

Lena Schedvin, projektadministratör på Trafikverket i Borlänge:

Jag är väldigt nöjd och utifrån mitt perspektiv var det en bra bredd. Allt ifrån det ideella till det kommersiella. Finalen med Mikael Genberg var fantastisk med detta att ingenting är omöjligt, tro på dina idéer. Två röda trådar hittade jag i de föreläsningar som jag gick på. Hur viktig kommunikationen är och att våga ställa krav som projektledare, inte alltid bara säga ja.

Martin Ljungkvist, projektledare, B-right, ett IT-konsult företag i Stockholm:

Temat med ledarskap var intressant. Jag ville fylla på med ny inspiration och ta del av andras erfarenheter och jag är mycket nöjd. Flera av huvudtalarna var bra, men på olika sätt. Kloka ord från Marika Skärvik och Malin Trossing om att det alltid är lättare att inspirera när det går bra, i roliga projekt, som alla vill vara med i. Men hur viktigt det är även i svåra tider.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Svenskt Projektforum

Back To Top