Oxymoron betyder ”skarpsinnig dumhet”. Man brukar tala om oxymorona uttryck, exempelvis ”skynda långsamt”, talande tystnad”,…
Rekrytera smart via Linkedin
Linkedin är det fjärde största sociala mediet efter Facebook, Google och Twitter. Rekryterare använder ofta den här kanalen för att hitta intressanta jobbkandidater, så om du inte redan finns på Linkedin så kan det vara på tiden.
Men sluta inte läsa om du redan har ett konto – precis som med personliga utvecklingssamtal och höstrensning av sommargarderoben kan det även vara bra fräscha upp din profil då och då.
Linkedin går att likna vid ett gigantiskt nätverksforum där ditt professionella liv står i centrum. Du kan till exempel bli vän med dina kollegor och bekanta, gilla sidor och uppdateringar, mejla vänner, gå med i grupper och forum och diskutera intressen, uppdatera dig med vad som händer i olika företag, läsa intressanta inlägg från olika mer eller mindre kända personer och hitta intressanta profiler som matchar dina sökkriterier.
Det utgör både en konkurrent men även ett komplement till vanliga traditionella rekryterings-, nätverksbolag och i viss mån även utbildningsföretag eller tidskriftsförlag. Även om du inte aktivt söker nytt jobb, hur gör du för att skapa dig ett namn som står ut och lockar till sig rekryterare?
Ladda upp en bra bild
En bild säger fortfarande mer än tusen ord, så glöm allt vad semesterbild eller suddig selfie heter och satsa på en proffsig porträttbild.
Skräddarsy ditt CV för att tjäna dina syften
Bestäm dig för engelska eller svenska och var därefter konsekvent i språkval. Uttryck dig relevant, kort och koncist samt inte minst säkerställ att det återspeglar den bild som du vill ge. Du har möjlighet att i både ”Headline” och ”Summary” beskriva din kompetens och erfarenhet i attraktiva ordalag.
Gör dig själv sökbar genom att lägga till alla de nyckelord som kan kopplas till idag och gör dig själv anträffbar genom att skriva ut dina kontaktuppgifter så att rekryterare enkelt kan komma i kontakt med dig.
Skaffa dig vänner
Linkedin gör så att dina vänners vänner och deras vänner i sin tur, får upp dig i sina sökningar med namn och bild. Chansen att de kikar på din profil ökar därmed. Det här är inte Facebook, där du kanske ska hålla chefen utanför vänkretsen, utan du vill snarare maximera ditt nätverk. Besök vänners sidor och deras vänners sidor, chansen är då att de får reda på att du har besökt dem och noterar din profil. Du kan skaffa dig fler vänner genom att be dina vänner introducera dig för sina vänner, eller frekventera grupper och forum.
Be om referenser
En del av de där vännerna kan ge dig goda vitsord. Närmaste chefen är kanske inte personen du ska gå till om du inte vill skylta med att du söker nytt jobb, men precis som när du lämnar ut referenser i verkliga livet, så väcker det oftast frågor om du inte ber dem som har jobbat nära dig ställa upp. Vi vill inte att folk ska få reda på om vi sedan inte får jobbet eller tror att vi ska få sämre omdöme än vad vi förtjänar av våra referenspersoner, men oftast är det precis tvärtom.
De som kan lämna en välbalanserad bild av både dina styrkor och svagheter lämnar ofta ett bättre bestående och mer ärligt intryck. Det krävs absolut mod att fråga, men det värsta som kan hända är att du får ett nej. Våga stå i tacksamhetsskuld till någon som kan och vill hjälpa dig.
Lyft fram din expertkunskap
Låt de där frukostmötena, heldagsutbildningarna och kvällsseminarierna flytta in till dig i det digitala rummet och engagera dig i grupper, forum och Q&A-sektionen. Svara på frågor och framstå som en expert eller bara etablera kontakt med intressanta människor som du gärna skulle vilja träffa i verkliga livet.
Perfekt om du har mindre möjlighet springa på stan, men ändå vill odla ditt nätverk. Du kan också publicera egna tankar och idéer antingen direkt på LinkedIn eller genom att länka till din blogg, twitter, presentationer på Slideshare och så vidare.
Håll snyggt
Uppdatera och rensa din profil med jämna mellanrum. Om du inte vill att hela nätverket ska veta om vilka ändringar du gör, ställ in så att ändringarna inte syns. I väntan på att jobbet ska ta kontakt med dig kan du även proaktivt närma dig det genom att gilla företag, följa dem, kontakta direkt, söka publicerade jobb samt söka och spara sökningar så att du får automatiska meddelanden när möjligheterna dyker upp.
Tänk på att som med alla nätverk i verkliga livet så kan det ta tid innan dina ansträngningar ger resultat. Du kan dock få mycket tillbaka med tiden.
Text: Silvana Balcanovic