Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

Peace & Love festivalen gjorde omstart

Från att ha varit Sveriges största musikfestival gick Peace & Love i konkurs 2013. Sommaren 2014 var festivalen tillbaka i mindre kostym och med ett nytt koncept.

Peace & Love är ett bra exempel på hur ett projekt kan växa och minska men ändå behålla sitt grundläggande mål.

Borlänges dragplåster Peace & Love-festivalen slog besökarrekord år 2011. Scensensationen var musiklegenden Bob Dylan. Hela 50 000 personer kom, jublade och gjorde festivalen till Sveriges överlägset största. Året efter flögs superstjärnan Rihanna in. Antalet besökare sjönk något, men omsättningen blev densamma som året innan, cirka 100 miljoner kronor.

Men projektet blev för stort för organisationen som tappade fokus. Höga administrationskostnader, ett bredare festivalkoncept och utökat artistutbud samtidigt som kostnaderna för artistgagerna sköt i höjden gjorde att man hösten 2012 stod på randen till konkurs, med 13 miljoner kronor i skulder.

Man fick dock fordringsägarna att skriva ned skulderna samtidigt som Borlänge kommun gav ett extra ekonomiskt bidrag. Organisationen gjordes om, konceptet sågs över och extern expertis anlitades för att få ordning på ekonomin. Det räckte inte.

Sedan 2007 fram till och med 2012 hade Peace & Love i genomsnitt sålt dryga 20 000 biljetter under maj och juni, men så icke under 2013. Antalet sålda biljetter uppgick till cirka 9 000 när festivalledningen den 28 maj 2013 beslöt sig för att ansöka om konkurs.

Det var många som inte ville att Peace & Love skulle gå i graven, från den lokala korvgubben till Borlänges kommundirektör. Festivalen hade satt Borlänge på kartan för många besökare och gett dem ett positivt intryck av staden. Även om festivalbolaget gick i konkurs fanns Föreningen Peace & Love Foundation kvar, som ombildades till stiftelse och fick en ny styrelse.
– Det var angeläget att göra en omstart 2014 medan varumärket fortfarande var starkt, säger Tiina Ohlsson, ordförande i Peace & Love Foundation.

Stiftelsens styrelse tog fram ett nytt koncept, Peace & Love 360, som innebär att det anordnas olika typer av aktiviteter hela året om: musik, seminarier, konstutställningar, digital konst och spelutveckling samt filmvisningar.
– Konceptet bygger vidare på grundaren Jesper Heeds tankar om att Peace & Love skulle vara en mötesplats för nya tankar och idéer, och för att motverka våld och rasism.

Tanken att det skulle finnas plats för samtal, inspirationsseminarier och konstutställningar har hela tiden funnits med, men musikdelen växte och tog överhanden. Vid omstarten balanserade vi de olika
delarna bättre, säger Tiina Ohlsson.

Förutsättningarna för årets Peace & Love-festival var tuffa på många sätt. Det fanns ingen budget för att ha några anställda på heltid i organisationen. Under kortare perioder skötte några professionella projektledare samordningen av allt arbete med att organisera festivalen, få in sponsorer, boka artister osv.

Men mycket arbete lades ned ideellt. Ekonomiskt lyckades festivalen nå ett plus-minus-noll-resultat.
– Vi har lagt ned ett hårt, målmedvetet arbete med små medel och stor tidspress, säger Tiina Ohlsson.

Resultatet av allt arbete med det nya konceptet blev en betydligt mindre och mysigare festival under två dagar i början av juli. De trots allt många musikakterna med artister såsom Miss Li, Johnossi och Edda Magnason varvades med konstutställningar, magiska tricks och seminarier med bland andra Per Holknekt och Dogge Doggelito.

Det höll dock på att gå riktigt galet en knapp månad innan festivalen. Dalarnas tidningar, en av huvudsponsorerna, avbröt samarbetet efter att den kontroversiella hiphopgruppen Kartellen bokats till festivalen.
– Vi lutar oss mot våra värderingar som baseras på demokrati och människors lika rättigheter, och då är det svårt att stötta en verksamhet som bokar band där medlemmarna är dömda för bland annat mordhot, angav Peter Holmbom, privatmarknadsansvarig på Dalarnas tidningar.

Arrangörerna av Peace & Love fick panik och avbokade gruppen. Då hoppade flera artister av festivalen i protest, däribland kända artister såsom Stefan Sundström och Ebbot Lundberg.
– Vi gjorde fel. Beslutet att boka av Kartellen byggde på ren rädsla i en pressad situation. Vi fick göra ett omtag, bad Kartellen om ursäkt och bokade på dem igen.

Vi kan inte låta en samarbetspartner styra vår agenda, förklarar Tiina Ohlsson. Kartellen godtog ursäkten, de andra artisterna kom tillbaka och festivalen blev av. Storleksmässigt krympte 2014 års festival till cirka 2 500 besökare.
– Vi är jättenöjda även om vi inte nådde vårt ursprungsmål på 5-8 000 besökare. Att få till en nystart var ändå viktigast, inte antalet besökare, säger hon. Tiina Ohlsson menar att Peace & Loves varumärke fortfarande är starkt, trots konkursen och Kartellenbråket, och ser positivt på framtiden.

– Det finns mycket stöd och engagemang, många är glada och nöjda med att vi är tillbaka. Vi ser fram emot att få bygga vidare på det nya konceptet. Klart är att vi ska ha ett event i Borlänge nästa sommar också, men vi har även andra aktiviteter som vi kommer att genomföra. Peace & Love lever vidare

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Back To Top