Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

10 saker du aldrig ska göra

Att du inte ska bryta löften är en viktig regel i livet och på arbetsplatser. Här är 9 andra saker du aldrig ska göra mot en teammedlemmar om du vill behålla deras förtroende. Forbes har gjort en lista på 10 saker du aldrig ska göra mot en medarbetare – om du vill behålla deras förtroende för dig som ledare. Kanske självklart men handen på hjärtat: vi har upplevt det och kanske också brutit någon av punkterna……

Här är alla punkter:

1) Bryta löften

Att lova att ta hand om ett problem – men sedan ”glömma” bort det utan någon förklaring eller ursäkt. Drabbar inte bara teamet, utan också leverans och kund.

2) Missbruka förtroenden

När en medarbetare sagt något i förtroende till dig ska du vara tyst om det. Om personen delat känslig information måste den kunna lita på att du inte sprider det vidare. Arbeta alltid för varaktiga relationer.

3) Ljuga

Eller att be en medarbetare ljuga för att du ska rädda ditt eget skinn. Det är inte bara en skadligt för den enskilda relationen utan också för kulturen i teamet.

4) Skylla ifrån sig

En bra ledare tar ansvar – även för misstag. Att ”slänga medarbetare (bildligt talat) under bussen” dvs förråda en medarbetare av själviska skäl.eller för saker de inte är skyldiga till är oansvarigt och skadar deras förtroende för dig.

5) Stjäla andras idéer

Ge medarbetare kredit för idéer. Människor vill bli sedda för sina insatser och att ta åt sig äran för andras jobb är oärligt och ineffektivt. Vi ska alla skapa en arbetsmiljö där alla vill och får bidra till den bästa lösningen för kunden.

6) Smita undan

När en teammedlem behöver hjälp, ger du resten av teamet en ökad arbetsbelastning. Du ska istället röja undan hinder från ditt team.

7) Skvallra

Att prata illa om någon bakom deras rygg skapar en otrygg arbetsplats. Det säger mycket mer om den som skvallrar, än den det skvallras om.

8) Vara fientlig

Teamet kan lära dig mycket. Om du uppfattar det som ett hot och blir otrevlig när någon vill hjälpa till, skapar inte en lärande organisation. Ni gör det här tillsammans och du vet inte alltid bäst.

9. Släpar med dina uppgifter

Att slacka ditt arbete så att dina teammedlemmar måste hoppa in för att rädda dig eller uppgiften. Teamet kommer inte hinna med sina arbetsuppgifter om de måste planera om för att hjälpa dig.

10. Bli större själv genom att förminska andra

Att leda bort uppmärksamhet från dina egna fel och brister genom att peka på små misstag som dina teammedlemmar gör visar bara på omoget ledarskap och bidrar till ökade risker att förlora duktiga medarbetare.

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

pia.lundgren@projektforum.se

Back To Top