Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

5 am club

Text: Pia Lundgren

För över ett år sedan blev jag inbjuden till en sluten grupp av vänner på Facebook som kallade sig ”The 5 am club”. I korta drag går det ut på att gå upp klockan 5 på morgonen, innan familjen vaknar och ägna den timmen åt motion, planering och studier. Motivet var att tex Michelle Obama gick upp tidigt för att hinna till gymmet innan dagen började och att Apples VD Tim Cook också vaknar tidigt precis som Starbucks Howard Shultz bland andra. Att när familjen sover få tid till sig själv och starta dagen med mindre stress som sedan håller i sig och förbättrar livet.

Inspiratör var ledarskapscoachen Robin Sharma som började utveckla sitt koncept för drygt 20 år sedan. I boken som nu finns på svenska I 5 AM – äg din morgon och förändra ditt liv delar han med sig av ”metoden som hjälper dig att ta kontroll över din kropp och dina tankar, genom att starta dagen med 20 minuter träning, följt av 20 minuter mentala övningar och till sist 20 minuter personlig utveckling. Efteråt känner du dig mer inspirerad och fokuserad redo för dagens alla utmaningar.”

Jag intervjuade min vän, Karen som bjudit in mig till gruppen.

Hur började detta? – Jag var i färd med att starta eget samtidigt som jag hade en del uppdrag som tog all min vakna tid. Jag försökte sitta på kvällarna och jobba med mitt företag men jag kom inte framåt. Jag är gift och har två barn och ett tungt uppdrag, jag kunde aldrig prioritera min egen utveckling på kvällarna. På en middag med några kompisar nämnde en av dem att de varit på en föreläsning där de kommit att prata om att få en timme ostörd tid enligt Robin Sharmas ”recept” och jag kände att det här vill jag testa!

Vad går det ut på? – Jo, du ställer klockan på 05.00, går upp tränar i 20-minuter, planerar sedan i 20 minuter och den sista 20-minutrarna ägnar du åt något lärande eller utvecklande.

Och hur gjorde du? – Jag följde inte 20/20/20 regeln, utan jag använde morgonen till att i morgonens tystnad samla alla mina idéer kring mitt företag och ostört ägna timmen åt utveckling. Så småningom la jag in yoga och meditation de första 20 minutrarna, sedan 20 ”kreativa” minuter och sist 20 minuter sortering och planering av de idéer som fanns.

Men hur orka man gå upp klockan 5? – Man måste ändra sina kvällsrutiner och inte sitta uppe för sent, men det kom naturligt. När man går upp klockan 5 varje morgon – blir man trött på kvällen. Jag valde mornarna istället för kvällarna kan man säga.

Är det värt det? – Ja, jag fick en timme om dagen som var min fokustimme, jag ägnade tid för mig själv, tid för utveckling och planering. Hur kan det inte vara värt det? Istället för en timme TV på kvällen som inte leder mig framåt.

Karen vill inte presentera sig närmare än så, bor i Los Angeles och har startat sitt företag och har idag – ett år senare – hela sin inkomst från företaget. Hon går inte längre upp klockan 5, utan klockan 6 men har samma ritual.

Robin S Sharma är en kanadensisk författare, föreläsare, ledarskapsexpert samt före detta jurist. Han är mest känd som författaren till Munken som sålde sin Ferrari, och hans böcker har sålt i 15 miljoner exemplar. Hans nya bok finns översatt till svenska och heter 5 am club : äg din morgon och förändra ditt liv

Jag – nej jag hoppade inte på ”The 5 am club”…. Men funderar på 5.30 eller 6 am club….

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

pia.lundgren@projektforum.se

Back To Top