Tomas Domberg, styrelsemedlem i Svenskt Projektforum, har ett stort engagemang för projekt som arbetsform. Utöver…
Chilla!
Det är inte dåligt att vara lat och slappa – skönt att ha det med sig om man nu efter julstöket får några lata dagar. Att chilla är lika viktigt som att motionera, sova och vila för att hjärnan ska må bra.
Vi behöver ”softa”, slappa, varva ned. Det kan handla om att titta på tv-serier, kolla klipp på You Tube, måla, pyssla, sticka, snickra, laga mat, eller något annat som får dig att landa, koppla av och ladda batterierna. Chilltiden ska innehålla en aktivitet som är fri från prestationskrav och inte innebära en alltför stor ansträngning. Att chilla framkallar lugn och ro-känslor som sänker stresshormonerna.
Planera in din chilltid
Tänk efter vad du skulle vilja göra mer av och skriv in i kalendern. Gör en lista och variera aktiviteter, exempelvis socialt häng, kreativt skapande och tv-tittande.
Välj rätt aktiviteter
En bra och läkande chillaktivitet är typiskt sett en sådan där vi slipper tänka allt för mycket själva under en liten stund och inte triggas i gång av negativa känslor.
Chilla lagom
Se till att slapptiden inte inkräktar på ditt övriga liv. Om det blir ett sätt att fly undan från andra åtaganden och grundbehov riskerar det att förvärra din mentala och kroppsliga hälsa.
Att chilla är en av sju tårtbitar i den så kallade mentala tallriksmodellen. Ett tankestöd som bygger på neurovetenskap och lyfter fram sju delar vi alla behöver för att få balans i livet.
Aktiviteter – Meningsfulla saker som att jobba eller ägna oss åt ett fritidsintresse
Hjärnvila – När våra tankar får styra utan yttre stimulans. Tex meditation
Fokustid – När vi gör något tankemässigt utan distraktioner
Motion – Fysisk träning
Relationer – När vi umgås med andra
Sömn – När hjärnan repareras och städar bort slaggprodukterna från cellerna. Sömn är extra viktigt när vi har ständig tillgång till digital information
Chilltid – När vi gör något kravlöst. Lyssnar på radio, spelar ett instrument, tittar på en tv-serie etc
Källa: Boken Hälsosegrar (Norstedts)
.