Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

Eftermiddagsgäspen

Gäspen på eftermiddagen – helt naturlig!

Att känna sig trött på eftermiddagen är naturligt enligt Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor vid Karolinska institutet. Detta eftersom vi då har en biologisk dipp i hjärnans ämnesomsättning.  Som barn har vi ett sömnmönster som går i flera cykler – sömn-vaken-sömn-vaken-sömn-vaken – där cyklerna minskar allt eftersom vi blir äldre, fram till att vi inte längre behöver någon tupplur under dagen.

Men även som vuxen är kroppen programmerad för att kunna ta en eftermiddagslur. Torbjörn Åkerstedt beskriver det här som en grind, eller ett fönster, till sömnen. Vi har en biologisk dipp i hjärnans ämnesomsättning någonstans mellan klockan tre och fyra, lite beroende på individer.

Det finns sätt att komma över eftermiddagsdippen.

  1. Rörelse – Om du sitter ner är en enkel handling att helt enkelt ställa dig upp. Rör på kroppen eller ta en promenad.
  1. Samtal – Att stimulera hjärnan genom att börja prata med någon räcker också för att tröttheten ska försvinna, eller åtminstone bli mindre påtaglig.
  1. Kaffe – Det kan ta en liten stund för koffeinet att kicka in, men kaffekoppen är enligt Torbjörn Åkerstedt effektiv för att inte blunda in vid 15-tiden.
  1. Tupplur – Det kanske mest självklara tipset: om du är trött, sov en liten stund så går det givetvis över. – Om du tar en tupplur kommer du efter tuppluren att vara betydligt intelligentare än innan. Det är övergående förstås, men det ger tydliga effekter på intelligenstest om du mäter före och efter, säger Torbjörn Åkerstedt.

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Svenskt Projektforum

Back To Top