In 1987, the United Nations Brundtland Commission defined sustainability as “meeting the needs of the…
Kris är innovationens moder
Krisen vi befinner oss i påverkar hela landet och världen. Många branscher är hårt drabbade och kommer känna av effekterna under lång tid framöver. Nu krävs nya, innovativa tankar!
Fem innovationsmönster.
Det första du gör är att skapa listor över den befintliga produktens eller tjänstens egenskaper, funktioner och delar. Sedan tillämpas något av de fem innovationsmönstren på den befintliga produkten eller tjänsten och då skapas början till en ”ny” produkt eller tjänst. I nästa steg handlar det om att fokusera på vilka fördelar det ”nya” har. Därefter utvärderar och utvecklas idén till en verklig produkt eller tjänst.
- Subtraktion – innebär att man tar bort något från den befintliga produkten eller tjänsten. Det kan vara en egenskap, funktion, komponent eller en faktor i dess omgivning. Vad blir det för produkt? Fördelarna kan vara t.ex. mindre, lättare, billigare mm.
- Multiplikation – innebär att vi tar en befintlig egenskap, funktion, komponent eller en faktor i dess omgivning och multiplicerar den. Vilka fördelar ger det? Vem kan tänkas vilja ha det?
- Division – innebär att vi delar upp produktens eller tjänstes funktioner i beståndsdelar. Kan vi konfigurera om och lösa upp bindningarna mellan dessa? Kan vi sälja dem som separata delar?
- Unifikation – innebär att man listar omgivande produkters eller tjänsters funktioner och byter med funktioner från den befintliga produktens lista. Unifikation leder ofta till nya tankar om hur den befintliga produkten interagerar med sin omgivning.
- Relation – innebär att vi tittar på produktens eller tjänstens egenskaper. Egenskaperna listas i en matris, med egenskaperna på båda axlarna. Sedan funderar vi över om det i skärningspunkten mellan egenskaperna finns en relation. Utmaningen blir då att skapa en koppling mellan egenskaperna. Vad händer då? Vilka fördelar ger det?
Stockholms universitets kemisektion gjorde egen handsprit till vården – Forskarna på kemisektionen på Stockholms universitet ville hjälpa den hårt pressade sjukvården i coronatider, och bestämde sig för att framställda och leverera hundratals liter handsprit till bland annat Danderyds sjukhus.
SAS-permitterade vårdutbildades – När SAS var tvungna att permittera 10 000 personer erbjöd Sophiahemmets Högskola några av dem en tre dagars vårdutbildning, för att de efter utbildningen ska kunna avlasta inom vården.
Hotellanställda fick tillfälligt jobb på Apoteas lager – I spåren av coronakrisen passar olika arbetsgivare på att byta personal med varandra. På Apoteas lager i Morgongåva i Heby kommun har man lånat ett 40-tal personal från andra branscher.
Universitetstudenter gav gratis läxhjälp till corona-isolerade elever – KTH-studenterna Sophie Åström och Måns Nilsson ville hjälpa corona-isolerade elever med läxorna, och startade initiativet Gratis mattehjälp online.
Ikea skänkte 50 000 munskydd till sjukhus – 50 000 bortglömda munskydd från svininfluensans dagar på lagret i Kållered i Göteborg. Dessa skänktes till Sahlgrenska sjukhuset.
Restauranger gjorde lunchmatlådor till vårdpersonal – av matsvinn – På många håll har restauranger erbjudit mat till sjukhus.
Stadsteaterns skräddare tillverkade 10 000 engångsförkläden till äldreomsorgen – på två dagar – Nancy Andreasson Peters, kostym- och maskchef på Stadsteatern, var den som kom med idén.
Hack the crisis – anordnat av regeringen – Ett hackathon öppet för alla ordnades den 3-6 april för att komma på lösningar på coronakrisen. Arrangörer var bland annat den svenska regeringen. Över 7400 deltagare deltog på det helt digitala eventet.
Permitterad personal blev tillfälliga lärarvikarier – Flygvärdinnor, lastare och försäljare som permitterats får möjlighet att skolas om för tillfälliga jobb inom grundskolan, där behovet är stort. Detta i ett samarbete mellan SAS, Novare och Beredskapslyftet – ett initiativ att tillfälligt styra om tillgängliga personer till områden där behov av personal är stort.
Barberaren Al Mocika rakade vårdpersonalens skägg – för att de ska kunna sätta munskydden rätt – Han har bland annat varit med sin ”barbertruck” utanför Södersjukhuset. ”Vårdpersonalen som sliter och tar hand om andra blir nu istället ompysslade av oss”, säger han till DN, och berättar att trimningen till och med har fått ett namn av läkarna: ”coronaskägg”.
Hotellkedjan Elite hyrde ut rum till bostadssökande i samarbete med Blocket – Många hotellrum står tomma på hotell runt om i landet, medan människor som söker bostad är stort, framför allt i storstäderna. I ett samarbete med Blocket började Elite därför hyra ut sina rum som bostäder i stället.
Absolut vodka till verkade handsprit – Sprittillverkaren The Absolut Company erbjöd sina tjänster för tillverkning av handsprit under den pågående pandemin.
Clarion Hotel ordnade speeddejting ihop med kommunen – Clarion Hotel i Östersund drabbades hårt av coronakrisen, och tvingades säga upp och permittera sina medarbetare. Då ordnades speeddejting med kommunen, som sökte personal inom vård och omsorg.
Ica Supermarket i Krokom erbjöd blomsterhandlaren lokal – På Ica Supermarket i Krokom blev omsättningen högre än normalt. Däremot drabbades de lokala näringar hårt av krisen och den lokala blomsterhandlaren får nu sälja sina blommor i ICA butiken utan några påslag.
Gratis musikkonserter från vardagsrummet – Många för att inte säga alla artisters konserter ställdes in, men flera av dem har nu börjat sändas digitalt – eller spelas in från artisternas vardagsrum. Galan ”One world: Together at home” anordnades av WHO, Global Citizen och Lady Gaga.
Hotell hyrde ut rum till hemmajobbare och äldreomsorg – Tomma hotellrum på Nordic Choice hyrs ut till distans- eller hemmajobbare som behöver lugn, ro och enskildhet.