Tomas Domberg, styrelsemedlem i Svenskt Projektforum, har ett stort engagemang för projekt som arbetsform. Utöver…
Lyckas med projektledning
5 tips till projektledare
Förberedelser, förankring, tydliga mål och utvärdering är alla viktiga delar i projektledning. Men en framgångsrik projektledare behöver också våga ta på sig ledarrollen, behärska konsten att kommunicera och kunna bygga starka team.
Här är fem punkter som hjälper dig lyckas.
Det finns många saker att tänka på för att lyckas med projektledning, som till exempel att göra ett ordentligt planeringsarbete, sätta tydliga mål, förankra syftet noga och inte glömma den viktiga utvärderingen. Men en bra projektledare behöver också vara utrustad med mod och uthållighet och behärska konsten att kommunicera. I den här artikeln ger vi en annan typ av råd som kan vara till stöd för dig i din roll.
- Ta på dig ledarrollen
Att driva projekt är lite som att driva ett företag i företaget. Så ta på dig ledarrollen och tänk på dig själv som VD i Projekt AB. Måla upp din vision om vart ni ska, planera arbetet, sätt tydliga rollbeskrivningar och driv arbetet framåt. Kom också ihåg att du måste våga delegera eftersom det inte är meningen att du ska göra allt.
- Träna på att kommunicera
Som projektledare har du vanligtvis inte personalansvar vilket gör att du heller inte har chefens maktmandat att tillgå om det skulle behövas. Men du ska ändå få folk att göra som du säger, alla ska komma till sin rätt och bidra till resultatet.
Därför behöver du vara duktig på att kommunicera. Träna på att lyssna och anpassa din kommunikation till olika individer och situationer.
- Självinsikt och gruppinsikt
Din viktigaste uppgift som projektledare är att få gruppen att fungera och att få alla att dela med sig av sin kunskap. För att gruppen ska vara trygg med dig som ledare måste du känna dig trygg som person. Lägg därför tid på självkännedom,
på att lära dig hantera dina egna känslor, förstå hur ditt beteende och kommunikation uppfattas av andra. Efter självinsikt kommer gruppinsikt. Ett starkt team består av mångfald i kompetens och beteenden. Idésprutor behöver genomförare. Funderare behöver någon snabbfotad som ser till att projektet kommer igång. När ni blir medvetna om vilka beteendestilar och kompetenser som finns i gruppen, blir det också tydligt vilka sidor ni behöver stärka upp.
4 Dubbla din kompetens
Bra projektledning består lite förenklat av två delar. Den något mjukare, kreativa kompetens som du använder för att bygga starka team och hitta kreativa lösningar. Och den andra, något hårdare delen som handlar om struktur, målfokus, hålla
ordning och reda och se till att deadlines möts. Det är omöjligt att vara bäst på allt. Ett gott råd är att ta reda på vilka områden i ditt ledarskap som kan bli bättre. Även om det är roligast att jobba med det du är bra på, har du mycket att vinna på att utveckla dina svagare sidor. Analysera själv, fråga någon du litar på eller använd ett feedbackverktyg.
- Fostra beställaren
Röriga beställningar ger röriga resultat. För att du ska kunna leverera på topp och lyckas med ditt projekt behöver du få en
klar beställning från projektbeställaren och regelbundna avstämningar där ni fattar tydliga beslut. Det här kan du styra genom att ställa rätt frågor. Kontrollera i början av projektet att du uppfattat uppdraget och förväntningarna på dig korrekt. Och fråga hellre en gång för mycket! En bra projektledare är en projektledare som ställer frågor när något är otydligt.
Bonustips!
Inventera och uppdatera verktygslådan
Lägg inte mer tid på en excelfil som glöms bort i en mapp till tidens ände. Missförstå oss rätt – vi älskar excel. Det vi vill lyfta här är att du behöver hitta de verktyg som passar bäst för just era behov och förutsättningar. Om du till exempel går en utbildning får du ofta med dig ett antal nya verktyg hem. Nöj dig inte med det. Se till att du också får förståelse för hur du kan använda dem i just ditt projekt. Fundera på vad det är ni behöver strukturera upp, och på hur det passar gruppen att jobba. En fysisk projekttavla på väggen? En digital projektportal eller en facebookgrupp?
Text: Framfot. Läs mer om deras utbildningar på framfot.se