Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

Passa på att dopaminfasta!

Den ständiga uppkopplingen, som är den största samhällsförändringen sedan industrialiseringen, har gjort oss dopaminberoende! I teknikintensiva Silicon Valley är en av de hetaste trenderna att dopaminfasta. Dopamin frisätts när andra gillar det vi lägger ut på sociala medier precis som det frisätts när vi äter god mat, lyssnar på musik vi gillar eller tar en kopp kaffe (om vi gillar det). Våra hjärnor är inställda på att jaga dopaminkickar som gör oss glada.

Mobilen och sociala medier ger snabba kickar, för minsta möjliga insats. Vi blir experter på att snabbt växla fokus men istället får vi stirriga popcornhjärnor med koncentrationsproblem. Flera studier visar att vuxna i snitt kollar mobilen 150 gånger per dag. Unga ännu mer. Det ständiga dopaminpåslaget distraherar och påverkan förmågan att fokusera och är negativt för tankeförmåga och kreativitet.

I Silicon Valley är trenden att dopaminfasta – för att lugna hjärnan. Dopaminfasta myntades av psykologen Cameron Sepah. Det innebär att man under en tid ska minimera ALL stimulans som ger oss dopaminkickar. Stäng av allt: datorer, mobiler, radio. Undvik fysisk ansträngning, ögon och kroppskontakt, alkohol, nikotin, kaffe. Ät minimalt. Dr Sepah menar att om vi får ned dopaminet till normala nivåer så blir vi mer harmoniska. Några timmar per vecka ska förbättra minnet, vår empati och självkänsla.

Det ska ju inte vara så svårt – kanske inte en hel semestervecka men en trist onsdag efter jobbet är kanske optimalt?

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

pia.lundgren@projektforum.se

Back To Top