Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

Patrik von Kellauer får Donald Davies Stipendium 2022

För femte året i rad har Donald Davies Stipendium delats ut till en projektledare som “gjort det omöjliga möjligt i ett omfattande projekt”. Under webbinariet Donald Davies Insights Webinar, som ägde rum 25 maj 2022, presenterades årets vinnare av stipendiet – Patrik von Kellauer, Senior Project Manager på Stora Enso, för sitt arbete med ett internationellt merger-projekt där tre legala enheter skulle bli en.

Utifrån många spännande nomineringar valde juryn tidigare i vår ut tre finalister till årets upplaga av Donald Davies Stipendium. Under det digitala eventet Donald Davies Insights Webinar 2022, arrangerat av Donald Davies & Partners, utsågs vinnaren Patrik von Kellauer, som tillsammans med sitt projektteam har drivit ett merger-projekt inom Stora Enso. Leveransen har inkluderat flera internationella och nationella team med ansvar inom Operations, Finans, IT och andra funktioner.

Juryns motivering:
Patrik har med skicklighet, uthållighet och ett prestigelöst ledarskap projektlett en komplex integration av tre separata företag inom en och samma koncern, under stor tidspress. Efter sammanslagningen har verksamhetens flera internationella och nationella team fått nya enhetliga system och arbetsprocesser – och blivit ett ännu starkare ”one team” över nationsgränser och mellan divisioner.

Stort grattis Patrik! Hur känns det att vinna Donald Davies Stipendium?
– Det känns jättekul måste jag säga, även om det var kul att bara vara en av finalisterna och att få medverka i finalen när priset skulle delas ut så blir man väldigt glad och överraskad. Det känns verkligen jätteroligt! Ett stort tack till hela projektteamet som möjliggjorde denna leverans!

Vad har varit den största utmaningen i ditt projekt?
– Det var nog när jag kom in i projektet från första början. Det hade rullat i några veckor och vi upptäckte ganska snabbt att det var några nyckelprocesser och arbetsmetoder som inte riktigt hade förankrats eller säkrats upp, trots ett gott förarbete. Då blev mitt första steg att tillsammans med teamet försöka prioritera hur vi skulle agera på de frågorna genom att skapa en överblick av tidslinjen och därefter säkra upp resurser för att sedan jobba vidare med förväntanshanteringen- och ledningen.

Patrik fortsätter:
– Att skapa ett så kallat “One Team”, att kommunicera mellan landsgränser och enheter blev också en väldigt viktig del – att få teamen och människorna att prata med varandra. Man kan tycka att det är ganska självklart, men det är svårare än vad man tror, framförallt när det gäller grupper som inte har jobbat med varandra tidigare, som pratar olika språk och verkar i olika tidszoner. Jag är förespråkare av platta organisationer, utan byråkratiska väggar, där alla ska kunna ringa alla!

Hur ska du fira det här?
– De andra kandidaterna var ju väldigt bra och jag var absolut inte säker på att jag skulle vinna, så jag har inte tänkt så långt faktiskt. Jag har delat med mig om nyheten till mina nära och kära, och firat med dem digitalt och det lär fortsätta när vi träffas under kvällen. Vi är ju mitt i lanseringsfasen av projektet så det är jättekul att få det här kvittot och uppmärksamheten just nu. Det känns som att man får en extra boost inför sista etappen av sammanslagningen!

Patrik von Kellauer har valt att skänka vinstsumman om 25 000 kr till UNHCRs arbete i Ukraina.

Om Donald Davies Stipendium
Till minne av projektledarpionjären Donald Davies, delas årligen Donald Davies Stipendium ut till en projektledare som gjort en extraordinär insats för att ro ett till synes omöjligt, omfattande eller på annat sätt komplext projekt i hamn. Stipendiet är öppet för alla som är verksamma inom Sverige.

Läs mer på ddp.se/stipendium.

Foto: Göran Ekeberg

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Svenskt Projektforum

Back To Top