Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

Skapa nya vanor med DSD-metoden

Att bryta gamla mönster är inte alltid så lätt. Med DSD-metoden gör du hjärnan sugen på förändring.

Den psykologiska metoden från Storbritannien, Do Something Different, DSD, kan vara till god hjälp för att skapa nya vanor. Den går ut på att du ändrar till synes obetydliga vanor så att det skapas nya kopplingar i hjärnan, vilket i sin tur öppnar för fräscha tankar och infallsvinklar. Det har en stressdämpande effekt som gör det lättare för oss att skapa positiva livsstilsförändringar.

– Metoden är motsatsen till kognitiv beteendeterapi, KBT, där man jobbar med tankemönster för att förändra beteenden. DSD gör tvärtom och fokuserar direkt på beteendet, säger Karen J Pine, professor i psykologi vid Hertfordshire University i England, som varit med och utarbetat metoden. Hon har också gett ut flera bästsäljare i ämnet. Vad vi gör påverkar våra tankar, och genom att föra in små justeringar i vardagen skapar vi alltså en mental motorväg till de stora förändringarna.

– Bristande viljestyrka är det som gör att många misslyckas gång på gång när de har bestämt sig för att exempelvis gå ner i vikt, börja träna mer eller dra ner på onödig stress. Och därför ska man förändra enkla saker som inte kräver någon viljestyrka, säger Karen J Pine.

Börja med något litet som att byta radiokanal, sova på andra sidan av sängen eller sitta på vänster sida i bussen om du alltid brukar sitta på höger. Efter hand kommer de nya tankespåren att hjälpa dig att hantera problem på nya sätt.

Successivt kommer du att upptäcka att du har lust att göra saker som tidigare känts omöjliga. Det kan vara att söka det där drömjobbet, att avsluta en dålig relation, ta mer tid för dig själv, börja rida, träna regelbundet eller dra ner på sötsaker. Att göra något vi inte brukar kan alltså få långtgående positiva effekter.

Välj en eller kanske två ”göra-annorlunda-saker” i taget. Se vad som händer. När du känner dig klar att gå vidare kan du ta dig an några fler.

5 gör-annorlunda-tips:

  1. Navigera om. Ta en annan väg till jobbet.
  2. Lyft blicken. Se träden, titta på omgivningen om du brukar titta ner i marken.
  3. Gör något nytt. Prova nya recept och ingredienser, boka in dig på en yogalektion, gå en kurs i salsa eller på teater.
  4. Utmana sinnena. Smaka något nytt, som en ovanlig exotisk frukt, ladda ner ny musik, lyssna på en talbok.
  5. Det är viktigt att ha kul! Prioritera om på att-göra-listan då och då och skriv de roliga sakerna överst, de som ”du ska göra sen”, men aldrig hinner med. Som att träffa vänner eller helt enkelt att sluta göra listor – och bli mer spontan.

 

Må bra-vinsterna:

Karen J Pines egen studie av metoden visar att: Nedstämdhet och oro minskade med 70 procent. De som tränade lite blev motiverade att träna mer, från två till fyra dagar i veckan. Intaget av grönsaker och frukt ökade med i genomsnitt 18 procent per dag. Det allmänna välbefinnandet gick upp 27 procent.

Baserat på drygt 600 personer som följt programmet i 28 dagar.

 

 

 

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Svenskt Projektforum

Back To Top