Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

Lek på arbetsplatsen!

Lek och trams på jobbet främjar både kreativitet och arbetsglädje. Psykologen Samuel West är den första som genom riggade experiment har lyckats visa det vi redan anat; att lek ökar kreativiteten i en arbetsgrupp.

Samuel West är Klinisk psykolog och doktor i organisationspsykologi. Forskare på Lunds universitet, och grundare av Museum of Failure i Helsingborg.

Lek som förhållningssätt är ofantligt mer intressant än om leken begränsas till aktiviteter. När leken och tramset är självvalt och spontant då blir det roligt. Och att ha kul är oslagbart när det gäller att förebygga och lindra depression. Glädjen är inte bara till gagn för välbefinnande och hälsan, det gör oss skickligare i vårt yrke visar forskning. Detsamma gäller piloter de som tramsar och visar lekfullhet i simulation blir bättre på att hantera oförutsägbara situationer än de som utför övningen på blodigt allvar.

Lekfullheten hjälper oss att utforska experimentera och förbereda oss på det oväntade. Men det kan också bidra till att underlätta trista arbetsuppgifter. Självklart kan spratt och skämt gå för långt. När uppsåtet är att skada eller förnedra eller när det sker på bekostnad av någon annan är det inte roligt längre. Då spricker den magiska sfären. Så fort någon måste påpeka att det var ett skämt eller frågar ”Tål du inte skämt” har man gått för långt.

3 tramsfrämjande faktorer:

  1. Chefen – att ledaren föregår med gott exempel och visar sin lekfullhet är i särklass viktigast.
  2. Policyn – Det ska vara uttalat och tillåtet att ha kul på jobbet.
  3. Miljön – En trevlig och kreativ miljö underlättar.

 

Avhandlingen finns här: https://www.lu.se/lup/publication/b150e689-f2e8-4b23-b8cf-fbbcd7e5ec98

Vi kan också tipsa om boken: Kreativitet – teori och praktik ur psykologiska perspektiv (Liber)

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Svenskt Projektforum

Back To Top