”Hårda” förmågor är till stor nytta och ett måste för projektledare, hygienfaktorer kan man säga…
Möt Maria och Katarina
I serien ”Möt en IPMA-certifiera fick vi tidigare vi äran att prata med Jonas Charmi, Programledare på Trafikverket, styrelsesuppleant i Svenskt Projektforum och IPMA certifierad på nivå C. Intervjun finns att läsa här.
Här bjuder vår följetong av intervjuer på två spännande personer, som även representerar våra nytillsatta roller som ansvariga för vår certifieringsverksamhet.
Låt oss få presentera Maria Vestgöte, Strategiskt Certifieringsansvarig samt Katarina Ericsson, Operativt Certifieringsansvarig.
Maria Vestgöte, Strategiskt Certifieringsansvarig, har under sitt 35-åriga yrkesliv nästan enbart har arbetat i projektarbetsform. Då hon mestadels jobbat som konsult har hon rört sig mellan olika bolag och olika branscher, som exempelvis telekom, IT utveckling inom bank och finans, kommunal förvaltning, utbildning och industriell produktutveckling inom försvarsindustri. Maria har jobbat både som projektledare i komplexa utvecklings- och förändringsprojekt, med metodutveckling och varit linjechef för andra projektledare och drivit projektkontor. Många gånger har hon coachat både individer och organisationen som helhet till att driva bättre och mer lönsamma projekt på ett systematiskt och hållbart sätt. ”När jag ser lite tillbaka är det mitt intresse för andra och nyfikenhet som drivit mig framåt. Projektarbete blir aldrig långtråkigt – nya utmaningar väntar alltid runt hörnet. ”
Maria Vestgöte, sitt namn till trots, är bosatt i Linköping, Östergötland men född och uppväxt i Norrköping. Hon njuter av bra musik i alla dess former, teater och film och hon provar gärna mat och vin från alla delar av världen.
Varför vill du åta dig rollen som Strategiskt Certifieringsansvarig?
-Att få rollen som strategiskt ansvarig för certifiering i Sverige (Head of Certification Body som IPMA benämner den) känns som ett naturligt steg i att få vara med och utveckla certifieringen i Sverige. Jag certifierade mig 2004 som senior projektledare på IPMA B-nivå som då var ett starkt önskemål från min arbetsgivare. Med det certifikatet blev jag tillfrågad att bli assessor år 2006. Sedan dess har mer än 400 certifieringskandidater passerat mina ögon och jag har fått den fantastiska förmånen att intervjua många av dem. Nu vill jag bidra ytterligare genom att utveckla våra internationella kontakter med våra systerföreningar och ytterligare utveckla våra IPMA-relaterade produkter och tjänster i Sverige.
– Min egen certifiering har varit en avgörande faktor för mig i min yrkeskarriär och för att få de uppdrag som jag jobbat med. Ett internationellt kvitto, som IPMA ger i och med certifiering, är en kvalitetsstämpel för kompetens och oerhört viktig för att leda projekt på ett hållbart sätt.
– För mig är IPMA-certifieringen unik. Den spänner över alla de kompetenser som projektledaren måste behärska för att kunna leverera framgångsrika projekt. Den är personligt utvecklande och erbjuder också stora nätverksmöjligheter, både nationellt och internationellt.
Vad vill du bidra med i rollen som Strategiskt certifieringsansvarig?
– Genom min erfarenhet både som assessor och min yrkeserfarenhet från olika branscher och olika uppgifter inom projektområdet, vet jag hur viktigt det är att kvalitetssäkra kompetens och hur det bidrar till företagens lönsamhet. Genom mina uppdrag har jag haft en hel del internationella kontakter och insyn i hur projekt drivs i andra länder. Jag vill därmed knyta tätare band mellan Svenskt Projektforum och IPMA internationellt.
-Även om utvecklingen går snabbt och digitaliseringen går i rasande takt, är det fortfarande människorna som är avgörande. Jag vill bidra till att utveckla projektförmågan. Sverige ska ligga i framkant och Svenskt Projektforum har en viktig roll att fylla för individer och organisationer som delar detta intresse.
Katarina Ericsson, Operativt certifieringsansvarig hos Svenskt Projektforum, har en bakgrund som projektledare inom PostNord under många år. Hennes fokusområden var främst inom IT och verksamhetsutveckling. Hon är en person som har nära till ett gott skratt och på hennes lediga tid älskar hon att jobba i trädgården, sticka till barn och barnbarn och reser gärna en hel del när möjligheterna för det öppnas upp igen.
Varför vill du åta dig rollen som Operativt certifieringsansvarig?
– Jag har varit engagerad i föreningen sedan vi startade med certifieringar 2002 och varit assessor sedan 2003 och fått förmånen att ta del av våra kandidaters erfarenheter och lärdomar. Jag har också varit med att utveckla en hel del av de dokument och instruktioner som våra kandidater får ta del av, vilket har gett mig stor inblick i våra regelverk. Det känns bra att få möjlighet att ge tillbaka en del av det jag fått under min tid i Svenskt Projektforum.
Vad vill du bidra med i din roll som certifieringsansvarig?
– Jag har ett ganska brett kunnande av regelverket, vilket gör att jag kan lotsa våra kandidater och assessorer i vårt regelverk. Jag drivs av att förklara, förändra, förtydliga och göra saker och ting enklare och tydligare, vilket jag får möjlighet att göra i denna roll.
Svenskt Projektforum önskar Maria och Katarina lycka till i dessa nya roller!