Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

Crystal

”Crystal metoden” även kallad ”Crystal clear” (kristallklart) är en så kallad ”human-powered” metod, alltså att den är driven och centrerad till och av människor. Den här modellen utgår ifrån en väldigt enkel del, nämligen att teamet ska vara och befinna sig väldigt nära varandra och man ska ha möten med varandra och avstämningar med kunden. Det här arbetssättet är även utvecklat för att direkt tolka regler och visa teamet vad man ska göra och vad man ska uppmärksamma. Crystal metoden passar bra då projektet har ett fast pris/budget. Syftet är även att man ska försöka minska ”byråkratin” i projektet och skapa utrymme för att låta teamet göra det dem är bäst på, designa, utforma, skapa eller något annat som de är intresserad av som gynnar projektet.

En annan del är att man förutom avstämningar med kunden låter kunden få vara med i arbetet och ses som en ”expert” eftersom det är de som kommer att använda produkten senare är det inte konstigt eller skadligt om denna får vara med i utvecklandet av produkten.

Crystal-familjen är färgkodad för att beteckna ”vikt” av den metod som behövs. Således skulle ett stort projekt som har konsekvenser som innebär risk för människors liv använda Crystal Sapphire eller Crystal Diamond metoder. Ett litet projekt kan använda Crystal Clear, Crystal Yellow eller Crystal Orange. Clear är till för projektgrupper som sitter i ett och samma rum, omkring sex till tio personer.

 

  • Clear kräver av gruppen att producera teknisk dokumentation, men innehållet lämnas över åt gruppen att själv bestämma efter eget omdöme. Detta är för att hjälpa framtida utvecklare att sätta sig in i projektet. Inom Crystal talar man varmt om whiteboardens oöverträffliga egenskaper i utvecklingsarbetet. Köp in, och snåla inte med whiteboards, för man ritar sällan av vad man kommit fram till (och det är inte sällan man kommer fram till att den informationen var kritisk först långt efteråt) och då är det bra att man inte behöver sudda ut tavlan. Det kan finnas information lite här och var på tavlorna som kan vara viktig att få med i den tekniska dokumentationen.

 

  • Efter och mellan varje release har man en workshop med projektgruppen där man satsar på att trimma in både produkten och själva utvecklingsarbetet. Man intervjuar utvecklarna och tittar på och reder ut brister i produktionskoden och arbetsmetoderna.

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

pia.lundgren@projektforum.se

Back To Top