Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

Den optimala jobbpausen

Att ta regelbundna pauser är viktigt. Men vad du gör under dem är lika viktigt.

Avbrott är avgörande”, säger Cal Newport, författare till Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World. ”Om du arbetar dag efter dag och inte pausar kommer du att ”brinna upp”.”

NÄR? Det viktigaste är att sätta dina pauser i kalendern. Om du inte schemalägger dem säger din hjärna: ”Jag vet att jag måste ta en paus någon gång. Varför inte nu?” förklarar Newport, som nyligen släppte The Time-Block Planner: A Daily Method for Deep Work in a Distracted World. Du har hela tiden ”Varför inte nu”-konversationen i ditt huvud. Du tar pauser för att kolla nyheterna eller något annat online. Du blir hela tiden distraherad. Om du vet att du ska ta en paus en viss tid kan du fokusera på jobbet och sedan njuta mer av pausen.

VAD du gör är också viktigt”, säger Newport. ”Om du tar en paus mitt på dagen bör du undvika att utsätta dig för är något som ligger i samma kontextuella område av normalt arbete.” En sak som aldrig bör betraktas som en paus? E-post! Om du tittar på din inkorg, ser många meddelanden och inte har tid att hantera dem, skapar det en kognitiv katastrof, säger Newport. ”E-post är arbete”, säger han. E-post är den kognitiva motsvarigheten till att ta shot whisky medan du arbetar.”

Newport säger att distansarbete för människor som inte är vana att arbeta hemifrån gör schemaläggning av pauser ännu viktigare. ”När arbete sker på samma plats som livet är det svårt att veta när arbetsdagen börjar och slutar”, säger han. “Var mycket försiktig med att få ut det mesta av den tid du har. Ju bättre du blir vid tidsblockeringsplanering, desto bättre har du det. ”

 

 

Källa: https://www.fastcompany.com/90582261/this-is-the-exact-type-of-break-you-should-be-taking-when-working-from-home

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

pia.lundgren@projektforum.se

Back To Top