Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

Möt Marie Vinghamre!

Möt Marie Vinghamre, styrelseledamot i Svenskt Projektforum, som här delar med sig lite av sina tankar kring såväl nyttan med certifiering och digitalisering i byggbranschen. 

Marie, som bor på Västkusten, närmare bestämt på Orust, fick år 2020 frågan om att vara en del av Svenskt Projektforums styrelsen. Marie tackade ja till ett erbjudande hon fann roligt och ett uppdrag hon dessutom såg som en möjlighet att få vara med och bidra till utvecklingen av Projektsverige. Marie har en byggnadsingejörsutbildning från Chalmers med sig i grunden och har hela hennes yrkesverksamma liv arbetet inom byggprojektledning. Sedan åtta år tillbaka arbetar hon på Afry och har där haft flera olika ledande roller. Idag är hon marknadsområdeschef inom området Buildning and Project Solutions. 

År 2016 valde Marie att IPMA certifiera sig som senior projektledare, nivå B. Hon har dessutom sedan dess även re-certifierat sig för att bibehålla ett giltigt certifikat på samma nivå.

Varför valde du att IPMA certifiera dig första gången? 

Jag ville få ett kvitto på min kvalificerade projektledarkompetens och såg det även som ett karriärsteg.  Jag ville också hitta mina utvecklingsområden och stärka min roll som ledare ytterligare.

 

Har du haft nytta av din certifiering?

Absolut! Jag investerade mycket tid i min certifiering men jag har också fått väldigt mycket tillbaka.

Certifieringen var både kraftfull och utvecklande för den personliga projektledarrollen. Gör man beteendedelen som den är avsedd att göras, finns det stor möjlighet till att utvecklas i sin roll. Jag valde även min diskussionspartner med omsorg, en ärlig och rak person som jag visste skulle tillföra nya aspekter av mina handlingar, utifrån vilka jag kunde växa i min roll. Något som jag gjorde i min certifiering, var att jag bjöd in min diskussionspartner till att iaktta mig live i min yrkesroll, vilket gjorde att jag kunde få konkret feedback på effekter av mina handlingar.

När det gäller re-certifieringen var insatsen mindre och därav var processen smidigare. Där kan jag bara uppmuntra till att ta chansen medan den finns i yrkeslivet.

 

Marie har, som vi inledningsvis berättade, lång erfarenhet inom byggprojektledning och som person vet vi att hon är mån om att vara en del av framtiden och att ta del av vilken den senaste tekniken är inom byggindustrin.  

Vad är aktuellt i din bransch just nu?

Implementeringen av digital transformationsledning i byggbranschen är en ganska ny del i en annars traditionell och konservativ bransch. Att med hjälp av digitalisering som verktyg arbeta för en hållbar utveckling. Gammal kunskap behöver kompletteras och det gäller att hänga med och leda den hållbara utvecklingen, att vara modig och engagerad och hitta möjlighet till att förstå behovet.

Jag har precis genomfört en utbildning inom digital transformationsledning och det här området är lite extra roligt i mitt arbete just nu. Att arbeta för ett stort teknikkonsultbolag med många experter inom många olika områden gör det möjligt att hitta nya kopplade lösningar som tidigare inte funnits. Att med de digitala verktygen hitta möjligheterna och lösningarna tillsammans i kundens projekt känns fantastiskt roligt och viktigt.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Back To Top