Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

Undvik utmattning när du arbetar hemifrån

Bara för att vi nu arbetar hemifrån, betyder det inte att vi inte är sårbara för effekterna av stress. Vi kan faktiskt vara ännu mer i riskzonen att utveckla utbrändhet än någonsin tidigare.

Pandemi har tvingat många av oss att helt tänka om vårt sätt att arbeta, vi har fått byta våra öppna kontorslokaler till ett rum i vår lägenhet eller villa. Att arbeta hemifrån har sina utmaningar – samtidigt som du slipper en lång pendling, vilket kan vara en enorm lättnad men det har ersatts av internetproblem, avbrutna konferenssamtal och långt ifrån lika bekväm stol och arbetsställning som på kontoret.

-”Du kanske känner att utbrändhet är mindre sannolikt att hända under lockdown, men stress kan bero på massor av Covid-19 relaterade faktorer såsom osäkerhet, ekonomiska bekymmer, rädsla för viruset, frustration över att fastna inomhus och även tristess,” förklarar Dr Sarah Brewer, medicinsk chef för Healthspan och författare till Cut Your Stress. -”Detta kan leda till karakteristiska utbrändhetssymtom som brist på energi och utmattning” Enligt Brewer är det bästa sättet att undvika utbrändhet under nedstängningen att försöka omforma våra tankar för att försöka göra det bästa av en dålig situation. ” Hellre än att vara ”fast” hemma, anse dig själv som ”säker” hemma, säger hon.

Att hitta gränser för jobbet och hemmet även om båda finns på samma plats är viktigt och Dr Paul McLaren, psykiater som arbetar i London, ger några av sina bästa tips till The Stylist för att skapa balanserade rutiner.

  • VAR KONSEKVENT MED DIN SÖMN – Dr McLaren säger. ”Vi är alla bättre mentalt och fysiskt när vi sover gott och god sömn beror på goda sömnvanor och en konstant rutin.”
  • VAR STRIKT MED VAR DU ÄTER –  ”Det är viktigt att hålla dina måltider konsekvent och försöka äta med andra, när det är möjligt,” Dr McLaren förklarar. ”Det kan vara mer frestande att äta vid skrivbordet men försöka hålla en separat matplats.”
  • TA DIG TID ATT UMGÅS – I vårt normala arbetsliv tar vi mycket social kontakt för givet, säger han. – Vi interagerar med människor som går till och från jobbet, i korridoren, vid vattenkylaren eller matsalen. Vi kommer att sakna det hemma under en lång period,  så överväg att schemaläggning raster och använda den för att chatta med familj, vänner eller kollegor som står inför liknande utmaningar.
  • FORTSÄTT RÖRA PÅ DIG -”Träning är avgörande för psykiskt välbefinnande och det är viktigt att hitta tid att träna regelbundet”, förklarar DrMcLaren. Kanske prova att gå en promenad eller springa, Om det är möjligt att träna hemma – var kreativ!
  • PRIORITERA AVKOPPLING – ” Ibland kan även bara komma hem vara avkopplande, men det går vi miste om när vi arbetar hemifrån,” förklarar han. – Om man inte redan tränar aktiv avkoppling    så är det ett bra tillfälle att börja. Det kan vara aktiviteter som yoga, mindfulness  eller pilates. Försök att hitta något som du gillar men kom ihåg att dessa bara verkligen ge fördelar när du tränar dem regelbundet.”

 

Mer läsning om distansarbete och hälsa:

Linda Widar forskar om hur distansarbete påverkar vår hälsa. Hennes nya studie visar att universitetsanställda som jobbar mycket hemma kan uppleva mer stress och osäkerhet kring sin plats i organisationen  Läs mer om studien här>

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

pia.lundgren@projektforum.se

Back To Top