Projektledarskapet i fokus i ny bok

Annette Hallin & Tina Karrbom Gustavsson
Annette Hallin & Tina Karrbom Gustavsson

Projekt skiljer sig åt och ett projekt kan vara mycket olikt ett annat. Det innebär att projektledning kan och behöver bedrivas på olika sätt beroende på det specifika projektet.

I vissa fall innebär projektledning att leda andra mot ett specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsatt mål, till exempel en ny spårvägsetapp, medan det i andra fall innebär att leda andra mot en gemensam vision, till exempel en attraktiv och hållbar stad. Vi har valt att ta fasta på denna skillnad i en ny bok i projektledning, som kommer ut under våren 2012. I boken, som beskriver både traditionella stage-gate modeller och nyare agila metoder, använder vi oss av fem projekt för att hjälpa läsaren att förstå när och hur man kan behöva anpassa projektledningen beroende på projektet. De fem projekten befinner sig på en skala mellan det vi kallar målstyrda respektive målsökande projekt. De målstyrda projekten, till exempel det sk Spårvägsprojektet och Pacemakerprojektet, har redan från början SMART:a mål, medan de målsökande projekten, det sk Stadsutvecklingsprojektet och Lönsamhetsprojektet, är projekt som i början söker sitt mål utifrån en uttalad vision.

Få projekt är emellertid ”helt målstyrda” eller ”helt målsökande”, utan ofta kan man som projektledare ha nytta av att kombinera metoder och tekniker från olika håll. Det är därför som kunskaper enbart om stage-gate-modeller eller om agila metoder inte räcker till. I praktiken krävs ofta en kombination av dessa – och också en förmåga att kunna kombinera dem – beroende på det specifika projekt man leder och den specifi ka situationen som projektet för tillfället befinner sig i. Förmågan att leda andra är viktig i både målstyrda och målsökande projekt och i boken tas projektledarskapet på allvar, vilket bland annat återspeglas i att kapitlet om projektledarskap är bokens längsta och kanske viktigaste. Projektledning handlar ju, vilket många projektledare vittnar om, i mångt och mycket om förmågan att leda andra, vilket till stor del bygger på förmågan att välja ut, kombinera och använda lämpliga metoder och modeller i respektive situation och att kunna kommunicera med projektets samtliga intressenter på ett lämpligt sätt. Till skillnad från flertalet andra grundböcker på den svenska marknaden innehåller boken ”Projektledning” även ett väl utvecklat kapitel om projektekonomi.

Boken ges ut på både svenska och engelska och vänder sig till dem som redan är projektledare och för dem som står inför att leda sitt första projekt. Ambitionen är att boken ska ge projektledare nödvändig kunskap att leda olika slags projekt, samtidigt som den visar att projektledning i praktiken handlar om att använda sig av de beskrivna metoderna och modellerna med sunt förnuft, i lämplig kombination och på ett klokt sätt.

Av Anette Hallin (ahallin@kth.se) & Tina Karrbom Gustavsson (tina.karrbom@abe.kth.se), forskare och lärare på KTH 


Hemligheten med projektledning

Titeln är ju otroligt lockande på denna bok. Äntligen ska vi få veta den, hemligheten med att leda projekt! Men kanske är titeln förläggarens idé snarare än författarnas, för hur jag än lusläser boken hittar jag inte Hemligheten. Såvida inte hemligheten är att det inte finns någon hemlighet…

Däremot hittar man annat både matnyttigt och intressant här. Bokens första kapitel (halva boken) behandlar i tur och ordning fem typprojekt som kan användas för att karaktärisera ett verkligt projekt. Verkliga projekt är ofta en blandning av två eller flera av dessa projekttyper. De olika typprojekten är:

• Produktutvecklingsprojekt
• Marknadsprojekt
• Interna förändringsprojekt
• Kundorderprojekt
• Evenemangsprojekt

Typprojekten är mycket bra beskrivna och det är lätt att känna igen sig i exemplen och de speciella utmaningar som varje projekttyp innehåller. Det är så klockrent att jag börjar undra om man inte borde ersätta den klassiska projekttriangeln med de här fem typerna, kanske i form av en stjärna eller ett pentagram? För ärligt talat: hur många försenade projekt håller sin budget? Och vad brukar hända i slutänden med projekt där man försöker prioritera ner kvaliteten för att klara tidplanen? Istället för att karaktärisera mässdeltagandet som ett projekt där tiden är viktigast, borde man kanske säga att det till stora delar är ett evenemangsprojekt. Och när man ska leverera ett skräddarsytt IT-system till ett företag, bör man kanske ta sig en funderare på i vilken utsträckning det är Produktutveckling och vilka bitar som ska betraktas som Kundorderprojekt…

Bokens andra del går igenom 15 frågor om projekt inom områdena Resultat, Arbete och Människor. Tanken är att man analyserar sitt projekt, först utifrån typprojekten och sedan med hänsyn till de här frågorna. Det är nog ett bra sätt att analysera ett projekt och texten är full av vettiga synpunkter och råd. Men det är inte så nya tankar som i första kapitlet, utan snarare en lagom blandning och sammanfattning av kunskaper ur befintliga projektledarböcker. Boken är lättläst och som läsare dras jag med i texten. Idéerna om typprojekten kan bidra till nytänkande bland projektledare och boken förtjänar att bli ett standardverk i projektledarutbildningar.

Betyg: 4/5 - Utmärkt!

Titel: Hemligheten med projektledning
Författare: Tomas Jansson och Lennart Ljung
TUK förlag, iSBn 978-91-86419-00-4
utgiv 2009, 237 sidor, pris 289 kr exkl porto

Medlemspris 240 kr exkl porto.