Hemligheten med projektledning
Titeln är ju otroligt lockande på denna bok. Äntligen ska vi få veta den, hemligheten med att leda projekt! Men kanske är titeln förläggarens idé snarare än författarnas, för hur jag än lusläser boken hittar jag inte Hemligheten. Såvida inte hemligheten är att det inte finns någon hemlighet…
Däremot hittar man annat både matnyttigt och intressant här. Bokens första kapitel (halva boken) behandlar i tur och ordning fem typprojekt som kan användas för att karaktärisera ett verkligt projekt. Verkliga projekt är ofta en blandning av två eller flera av dessa projekttyper. De olika typprojekten är:
• Produktutvecklingsprojekt
• Marknadsprojekt
• Interna förändringsprojekt
• Kundorderprojekt
• Evenemangsprojekt
Typprojekten är mycket bra beskrivna och det är lätt att känna igen sig i exemplen och de speciella utmaningar som varje projekttyp innehåller. Det är så klockrent att jag börjar undra om man inte borde ersätta den klassiska projekttriangeln med de här fem typerna, kanske i form av en stjärna eller ett pentagram? För ärligt talat: hur många försenade projekt håller sin budget? Och vad brukar hända i slutänden med projekt där man försöker prioritera ner kvaliteten för att klara tidplanen? Istället för att karaktärisera mässdeltagandet som ett projekt där tiden är viktigast, borde man kanske säga att det till stora delar är ett evenemangsprojekt. Och när man ska leverera ett skräddarsytt IT-system till ett företag, bör man kanske ta sig en funderare på i vilken utsträckning det är Produktutveckling och vilka bitar som ska betraktas som Kundorderprojekt…
Bokens andra del går igenom 15 frågor om projekt inom områdena Resultat, Arbete och Människor. Tanken är att man analyserar sitt projekt, först utifrån typprojekten och sedan med hänsyn till de här frågorna. Det är nog ett bra sätt att analysera ett projekt och texten är full av vettiga synpunkter och råd. Men det är inte så nya tankar som i första kapitlet, utan snarare en lagom blandning och sammanfattning av kunskaper ur befintliga projektledarböcker. Boken är lättläst och som läsare dras jag med i texten. Idéerna om typprojekten kan bidra till nytänkande bland projektledare och boken förtjänar att bli ett standardverk i projektledarutbildningar.
Betyg: 4/5 - Utmärkt!
Titel: Hemligheten med projektledning
Författare: Tomas Jansson och Lennart Ljung
TUK förlag, iSBn 978-91-86419-00-4
utgiv 2009, 237 sidor, pris 289 kr exkl porto
Medlemspris 240 kr exkl porto.
Ledarskap – personen, reflektionen, samtalet
Ledarskapsböcker brukar komma i tre olika varianter. Först har vi den välkände chefen som skriver en bok om sitt eget ledarskap: ofta underhållande och tankeväckande, men inte alltid så lätt att använda själv.
Sen har vi trendböckerna med fokus på en särskild metod, av typen ”Framgång med XX-metoden”: ofta intressant och aktuellt, men funktionellt bara för ett smalt område, eller uppblåst till ny religion för att kunna täcka ett större område. Och så slutligen finns de grundläggande ledarskapsböckerna, avsedda att användas på högskolor eller för nyblivna ledare: heltäckande och opartiska om de mest livaktiga av ledarskapsteorierna, men ofta opersonliga och såååå trååååkiga!
Den här boken är ett lysande undantag. Fast den är både grundläggande och heltäckande, blir det inte alls tråkigt. Författarna vågar vara personliga i urvalet av ledarskapsteorier och presentera modellerna på ett så levande sätt, som vore det deras egna. Varje kapitel inleds med ett exempel på en situation, där kapitlets innehåll kan vara till hjälp, och insprängt mellan kapitlen fi nns intervjuer med verkliga, ofta kända, ledare. De teorier som presenteras är väl underbyggda med forskning och på nästan varje sida fi nns referenser till forskningsresultat. Sådant brukar kunna döda den bästa text, men här vävs de in så smidigt att man knappt tänker på det.
En kul detalj är att mer än hälften av de intervjuade cheferna i boken är kvinnor och att ledaren i boken alltid refereras till som ”hon” samt att det fi nns ett särskilt kapitel om kvinnors ledarskap, utan att boken tippar över och blir en ”kvinno-bok”. Att boken utsetts till Årets Projektledarbok kan möjligen vara lite förvånande, då det inte fi nns många referenser till projektledning i den. Men som projektledare måste man också fungera som ledare, oftast utan den utbildning som ges till linjechefer. Projektledare saknar dessutom ofta formell makt och måste kanske därför jobba extra hårt med sin kommunikation och det personliga ledarskapet, precis det som boken fokuserar på. Ämnen som Gruppers utveckling, Situationsanpassat ledarskap, Konflikthantering och Att leda i förändring är lika aktuella för projektledare som för chefer.
Betyg: 5 av 5
Studentlitteratur, ISBN 978-91-44-05654-8,
utgiv 2010, 285 sidor, ord pris 445 kr + porto 49 kr.
Medlemspris 371 kr inkl porto.