University of Vaasa segrade i NM i Projektledning 2011
I mitten av december rapporterade vi om finalen i NM i projektledning, här kommer uppföljning ur Projektvärlden nr 1 2012.

Sedan 2005 tävlas det i projektledning i Svenskt Projektforums regi. Vart femte år genomförs ett nordiskt mästerskap i projektledning. Titelförsvarande mästare i år var University of Southern Denmark, som segrade 2006 när tävlingen genomfördes under Projektforum 06. År 2011 genomfördes tävlingen i Göteborg under Nordiskt Forum 2011, den 23-24 november.
Svensk dominant i sammanhanget är Linköpings Universitet, som har blivit svenska mästare i projektledning fem av de senaste sju åren. Kanske ett bevis på att skolans utbildning i projektledning håller hög kvalitet. Även 2011 representerades Sverige av Linköpings Universitet. Danmark representerades av titelförsvarande University of Southern Denmark. Finlands lag kom från University of Vaasa. Även övriga nordiska länder hade bjudits in att delta.
Projektsimulering samt kunskapstest
University of Vaasa hade längst väg till finalen i Göteborg genom ambitiösa nationella kval- och finaltävlingar. Danmarks och Sveriges lag kvalificerade sig genom ett gemensamt online-test i projektledning bestående av 60 flervalsfrågor som genomfördes 25 oktober. Finaltävlingen bestod av två moment. En realistisk projektsimulering och ett avancerat kunskapstest. Projektet som simulerades var hämtat från oljeindustrin. Tävlingsdeltagarna hade som uppgift att balansera projektparametrarna: kvalitet, tid och budget, där kvalitet var en prioriterad parameter. Första dagens tävlingar avslutades med ett kunskapstest bestående av 50 kniviga projektsituationer, i vilka lagen var tvungna att prioritera fyra möjliga svarsalternativ.
Finland vann på bättre kvalitet
Efter första dagens tävlingsmoment var Danmarks lag i klar ledning, före Finland och Sverige. Den avslutande dagen skulle visa sig bli mycket spännande. University of Vaasa gjorde ett fantastiskt analys- och planeringsarbete i sitt projekt och lyckades hämta in Danmarks ledning från första dagen. När tävlingstiden var ute stod Danmark och Finland på samma poäng. Eftersom kvalitet var en prioriterad parameter i tävlingsprojektet användes detta som särskiljning. Det visade sig att Finlands lag inte hade förbrukat några resurser på korrigerande åtgärder. Ett föredömligt kvalitetsarbete i projekt kombinerat med tidsoptimering och budgetdisciplin gjorde Maria Nilova, Hugo Chamorro Sotelo och Elena Sapegina från University of Vaasa till Nordiska Mästare i Projektledning 2011.
Segrarna uppmärksammades vid en prisceremoni inför Nordiskt Forums alla deltagare. Svenskt Projektforums ordförande Anders Sandberg agerade prisutdelare. Lagen från Danmark och Finland uttryckte sin tacksamhet gentemot sina nationella projektledarföreningar som stöttat dem både finansiellt och mentalt. Tävlingen förde samman studenter intresserade av projektledning från olika länder, vilket är en av föreningens uppgifter.
Ett år med långsiktiga satsningar

Tre stora konferenser, ny webbplats och IPMA-registrering av projektledarutbildningar. 2011 har varit ett år med satsningar för Svenskt Projektforum.
I år valde föreningen att satsa på ett ytterligare evenemang utöver konferenserna Projektforum och Projektverktygsdagen. I slutet av november arrangerades ett nordiskt forum för infrastruktur, stadsutveckling, forskning och kompetens i Göteborg tillsammans med CMB Chalmers, Fliba, Interregprojektet IVA och Nordnet. Sammanlagt samlade föreningens tre stora event ca 750 deltagare.
Intresset för projektledarcertifiering enligt IPMAs system är fortsatt starkt hos företag och organisationer runtom i Sverige. Ett exempel är Trafikverket som från och med i år använder IPMAs system för utveckling och utvärdering av myndighetens projekt och projektledare.
Lättare att hitta rätt utbildning
En viktig del i föreningens mål att stärka projektledare i sin yrkesroll är att visa på olika vägar för kompetensutveckling. Därför valde Svenskt Projektforum att under 2011 lansera IPMA-registrering i Sverige, ett system för att verifiera innehållet i projektledarutbildningar utifrån IPMAs internationella ramverk för kompetens i projektledning. Den första omgången av IPMA-registrerade utbildningar blev klar i april och omfattar tio projektledarutbildningar.
Fler sätt att delta
Föreningens ca 2200 medlemmar är spridda över hela landet. För att alla ska få chansen att ta del av föreningens aktiviteter har föreningen satsat på en omfattande dokumentation och bevakning av event och seminarier. Bland annat sändes ett flertal av seminarierna på Projektverktygsdagen 2011 i maj och Projektforum 2011 i slutet av november live via internet - ett inslag som kommer att återkomma och utökas under nästa år.
Ny webbplats - nya möjligheter
I slutet av september lanserades nya projektforum.se. En modern lösning som är en viktig del i arbetet med föreningens långsiktiga satsning på en aktiv webbnärvaro. På nya projektforum.se får du ta del av senaste nytt kring projekt och projektledning och vad som händer inom Svenskt Projektforum och IPMA. Bland annat genom artiklar från tidningen Projektvärlden och via föreningens närvaro i sociala medier. Dessutom kan den enskilde projektledaren få hjälp med att hitta rätt nivå i IPMA-certifieringen och inloggade medlemmar får tillgång till extra artiklar och en omfattande ordlista med projektterminologi. Under 2012 fortsätter vi arbetet med att utveckla nya funktioner och tjänster på projektforum.se.
Styrelsen och föreningskansliet hoppas att nästa år blir lika utvecklande som detta och önskar alla medlemmar och samarbetspartners en god jul och ett gott nytt år!
Jämn final i NM i projektledning

I år utvidgades SM i projektledning till att bli en tävling med lag från hela Norden. Finalen mellan studenter från Sverige, Danmark och Finland blev jämn.
Varje år anordnar Svenskt Projektforum och LC2 SM i projektledning - en tävling där studenter från universitet och högskolor får testa sina kunskaper i projektledning och mäta sig med andra. I år utvidgades tävlingen till att inkludera studenter från hela Norden. Lagen från University of Vaasa, University of Southern Denmark och Linköpings Universitet klarade sig bäst under de kvalificeringstävlingar som genomfördes under oktober och fick tävla i finalen som ägde rum i samband med Nordiskt Forum 2011 i Göteborg i slutet av november.
Tävlingen blev jämn, men till slut stod University of Vaasa med Maria Nilova, Hugo Chamorro Sotel och Elena Sapegina som segrare. Vinnarna får delta i en kurs i projektledning hos LC2 samt genomföra en kostnadsfri IPMA-certifiering på nivå D i Finland.