Ramverk för nyttorealisering ska effektivisera offentlig verksamhet
2009 fick E-delegationen i uppgift av regeringen att ta fram en modell för att beräkna nyttan och kostnaden för utvecklingsprojekt inom offentlig sektor.
Miljardbelopp investeras varje år på IT och verksamhetsutveckling i offentlig sektor. En sektor som ska erbjuda tjänster till medborgare och företag, offline som online. Den ska dessutom stå för öppenhet och transparens och aktörerna ska gärna samverka sinsemellan samtidigt som den egna verksamheten ska effektiviseras.
[faktaruta]
Elektronisk förvaltning är verksamhetsutveckling inom offentlig sektor som ska dra nytta av teknik kombinerad med ny kompetens och förändringar i organisationen. E-förvaltningen ska förbättra hur offentlig sektor bl a skapar internetbaserade tjänster för allmänheten.
[/faktaruta]
När antalet samverkansprojekt i offentlig sektor växer, växer också kraven på beslutsunderlag och hur nyttan med vissa satsningar definieras och följs upp. Därför har E-delegationen tagit fram ett ramverk för nyttorealisering. Kortfattat är syftet med nyttorealisering att åstadkomma den förväntade effekt en satsning ska ge. I E-delegationens vägledning till nyttorealisering finns allt från förslag på organisationsstrukturer och goda exempel, till checklistor och dokumentmallar.
Hur lyckas med nyttorealisering?
En grundläggande förutsättning för att införa nyttorealisering är att ledningen erkänner behovet och uttalar sitt stöd för processen. En annan är att satsa på att ta fram tydliga effektmål och nyttor kopplade till kommande satsningar på verksamhetsutveckling.
E-delegationen bildades 2008 för att ta ett grepp på e-förvaltning inom myndigheter, kommuner och landsting och för att skapa bättre möjligheter för myndigheter att samverka. I E-delegationen sitter 16 representanter från myndigheter och Sveriges Kommuner och Landsting som i sin tur arbetar med en rad arbets - och referensgrupper.
I mitten av mars 2012 tilldelades E-delegationen 2,7 miljoner kronor för att genomföra förstudierna Effektivare informationsförsörjning och Mina fullmakter.
“Vägledning i nyttorealisering” med exempel på hur modellen kan införas finns här.
Nytt nätverk: Verksamhetsstyrning av projekt
Måndagen den 11 oktober startade nätverket ”Verksamhetsstyrning av projekt”. Mötet ägde rum i EDB’s lokaler i Solna och initiativtagare var Olav Björk och David Melin-Högrell.
Intresset för området har ökat starkt under de senaste åren och förutom de över 35 deltagarna hade ett fl ertal anmält sitt intresse, men kunde inte närvara vid det första mötet. David och Olav hälsade alla välkomna samt lämnade över till Sven Ringmar, föreningsdirektör på Svenskt Projektforum. Sven berättade hur viktigt området var och att bildandet av nätverket visade att Svenskt Projektforum i allra högsta grad var närvarande på området.
Nästa talare var Johan Tjernell från Swedbank som berättade om hur Swedbank hade löst ekvationen: Verksamhetutveckling – IT-projekt. Efter att ha hört Johan stod det klart för alla att Swedbank har en mycket väl genomarbetad process för just verksamhetsstyrning av sina utvecklingsprojekt. Men också att man kommit så långt att man tillsatt en roll för att löpande följa upp nyttorealiseringen av de större projekten. Därefter var det dags för David och Olav att visa på vilka områden som de hade tänkt att nätverket skulle arbeta med:
- Nyttorealisering
- Verksamhetsutveckling och projekt
- Projektportföljstyrning
- Business Case för projekt/program
- Projektmognadsanalys
- Aktivt Styrgruppsarbete
Efter en intensiv brainstorming kompletterades listan med några ytterligare intresseområden och som avslutning genomfördes en prioritering av vilka områden som var intressantast för deltagarna. Nyttorealisering och Strategi/Portföljstyrning kom på en klar gemensam första plats tätt följd av projektverksamhet/linjearbete