Skip to content
08 - 22 14 13 info@projektforum.se

Flow -Skapa glädje och prestation på jobbet

Av: Magnus Quensel

För 10 år sedan sålde jag allt jag ägde, flög ned till Spanien, hyrde en motorcykel och påbörjade resan att uppfylla min dröm; ”att starta ett hotell vid medelhavet”. Min spanska bestod av ordet ”Hola”, jag hade en begränsad ekonomi och kunde ingenting om vare sig byggnation eller spansk byråkrati. Tre år senare hade jag från en ruin byggt upp ett framgångsrikt hotell. När jag tittar tillbaka på projektet förvånas jag än idag över hur enkelt det fortlöpte. Allt flöt på naturligt utan synbar ansträngning. Det fanns aldrig några självtvivel eller sviktande fokus och det kändes hela tiden djupt meningsfullt. Det var först när jag några år senare fick den ungerske forskaren Mihaly Csikszentmihalyis bok ”Flow: The Psychology of Optimal Experience” i handen som en pollett trillade ned. Jag hade under åren i Spanien mer eller mindre avbrutet befunnit mig i Flow.

 

Så vad är Flow?

Csikszentmihalyi definierade Flow som ”det medvetandetillstånd där vi mår och presterar som bäst. Vi är så fokuserade på det vi gör att allt omkring oss försvinner, vi blir ett med aktiviteten vi gör, vårt ego och inre kritiker tystnar och tidskänslan upphör”. Kanske har du upplevt Flow när du varit i ett spännande möte där kreativa idéer flödade, alla var delaktiga och tiden ”försvann”. Eller när du arbetade på en presentation och de rätta orden bara kom till dig och helt plötsligt var den klar.

Csikszentmihalyi fann att Flowupplevelsen bestod av 8 olika komponenter: Tydliga mål, Balans mellan kompetens & utmaning, Fokus, Omedelbar feedback, Inre motivation, Tidsuppfattningen förändras, Självupptagenheten (egot) försvinner, Man blir ett med aktiviteten. En av de ledande experterna på Flow, Steven Kotler, betecknar de fyra första komponenterna som ”Triggers”. Triggers är förutsättningar för Flow som du själv kan skapa.

 

Förutsättningar för Flow

Fokus: De flesta vet idag att fokus är en nödvändighet både för närvaro och effektivitet. Att kunna arbeta ostört med full koncentration är både givande och produktivt. Jag låter mig själv arbeta helt ostört (ingen telefon, mail eller notiser) 90-120 minuter dagligen med min viktigaste aktivitet. Pröva och du kommer blir förvånad över resultatet!

Tydliga mål: Är målen tydliga kan vår hjärna ”slappna av”. Oklarhet tar energi och fokus. Tydliga mål gör att all uppmärksamhet kan gå helhjärtat till den aktivitet vi valt att syssla med. I slutet av dagen skriver jag ned morgondagens mål (uppgifter). Då går inte onödig energi åt till att fundera ut vad jag ska göra varje morgon.

Balans mellan kompetens och utmaning: Är utmaningen för enkel blir vi uttråkade och är utmaningen för svår hamnar vi i stress och oro – båda förödande för Flow. Den optimala nivån på en utmaning illustrerade Csikszentmihalyi genom ”The Flow Channel” (se diagram). Utmaningen bör ligga ca 4% bortom din komfortzon. Jag upptäckte själv att jag ofta stretchade mig för långt (eller som Kotler säger ”you should stretch not snap”). Något som gjorde att jag ofta ”gick in i väggen” i stället för att skapa långsiktig utveckling.

 

Sist men inte minst så är Flow alltid ett behagligt tillstånd. Har du upplevt Flow vill du tillbaka dit. Därför är Flow motiverande i sig själv. Skapar du förutsättningar för medarbetare i Flow får du en arbetsplats som genomsyras av passion, glädje och eget driv!

 

 

Magnus Quensel – Magnus jobbar som coach samt föreläser och håller utbildningar inom Mindfulness, Självledarskap och Flow. Han driver även resorten La Finca i Spanien. outofyourmind.se.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Back To Top